De angst voor de nieuwe variant van het coronavirus, die recent in Zuid-Afrika is ontdekt, zorgt voor onrust op de oliemarkt. De prijs zakte hierdoor hard weg. Wat zijn de verwachtingen voor de komende week?
De notering van Brent-olie stond maandag 22 november op $79,52 per vat. Dinsdag 23 november lag de prijs al een stuk hoger, op $82,20 per vat. Met een maximaal verschil van $0,06 bleef de notering in de drie dagen erna uiterst stabiel. Vrijdag 26 november werd echter een scherpe daling ingezet. De notering zakte terug naar $77,23 per vat. Dat is het laagste niveau sinds eind september.
De prijsdaling komt door oplaaiende angst voor het coronavirus. De nieuwe virusvariant uit Zuid-Afrika zorgt voor onrust. De variant is al opgedoken in België en Israël. Meerdere handelaren en analisten gaan er vanuit dat het internationale (lucht)passagiersvervoer daar flink onder te lijden krijgt en dat daarmee de vraag naar brandstof flink terugloopt.
Interventie mislukt
De prijsstijging aan het begin van de afgelopen week werd ingegeven door een poging van het Witte Huis om de stijging van de olieprijs te remmen. President Joe Biden maakte bekend olie uit de nationale reserves op de markt te brengen in een poging de prijs onder druk te zetten en zodoende de opgelopen inflatie te beteugelen. Deze actie hing al een aantal weken boven de markt en was volgens analisten al sterk in de prijs verwerkt. De omvang van de Amerikaanse interventie - alles bij elkaar 50 miljoen vaten, minder dan de olie die op één dag wereldwijd wordt verbruikt - is alleen te klein om langer tijd impact te hebben op de wereldmarkt.
Voor komende week houdt de vergadering van de OPEC+ op 2 december de gemoederen bezig. Enerzijds zal het kartel de Verenigde Staten niet verder tegen zich in het harnas willen jagen. Niet meegaan in het door Joe Biden gewenste opvoeren van de productie, maar vasthouden aan de verhoging van 400.000 vaten per dag is één, maar de productie bevriezen/afschalen gaat in tegen de Amerikaanse wensen. Dat zet de verhoudingen op scherp. Anderzijds zit de schrik er door de nieuwe virusvariant goed in en grijpt de OPEC+ dat mogelijk als excuus aan om toch te sleutelen aan de productie.