De markt voor gas is en blijft gespannen. De vulgraad van de opslagen in de Europese Unie is nog steeds laag in vergelijking tot het meerjarige gemiddelde. Positieve en negatieve berichten zorgen daardoor voor relatief grote schommelingen in de prijzen.
De Europese TTF bevond zich rond het weekend in een kleine dip. Vrijdag 10 december stond de prijs voor gas op €89,48 per MWh. Dat is ongeveer $29,51 per MMBtu. De notering is woensdag 8 december opgelopen tot €95,89 per MWh, ofwel $31,63 per MMBtu. De Amerikaanse notering is afgelopen weken juist verder gedaald en bereikte op maandag 6 december - met $3,68 per MMBtu - een bodem. Inmiddels is de prijs weer iets opgelopen. Woensdag 8 december sloot de notering op $3,91 per MMBtu. Twee weken geleden was dat nog meer dan $5 per MMBtu.
Een van de redenen voor de scherpe daling op de Amerikaanse markt is - volgens analisten - het bereiken van de maximale LNG-productie. Gas is op de wereldmarkt gunstig geprijsd voor de Amerikaanse producenten, maar dan moet het wel opgewaardeerd worden tot LNG voordat het naar Europa of Azië getransporteerd kan worden. En daar wringt de schoen. Mede door de hoge prijzen op de wereldmarkt wordt momenteel meer gas opgepompt dan nodig is voor de lokale markt en/of dan verwerkt kan worden tot LNG. In in tegenstelling tot Europa zijn de Amerikaanse opslagen redelijk goed gevuld.
Voorraad wordt niet aangevuld
In de Europese Unie lukt het niet om de gasvoorraad aan te vullen. Van de beloofde gasleveringen van Poetin komt maar weinig terecht. Verschillende politici hebben Rusland al eerder beschuldigd van het achterhouden van leveringen om de druk op te voeren bij de Europese Unie om 'Nord Stream 2' zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Maar de aanvoer blijft stabiel en Moskou houdt vol dat de contractuele verplichtingen worden nageleefd. Dat is overigens tegenover Reuters bevestigd door grote spelers in de Europese gasmarkt.
Tegen het einde van de winter kan wat lucht komen op de markt. Interfax bracht naar buiten dat Poetin overweegt om het oliebedrijf Rosneft vanaf 1 maart toestemming te geven 10 miljard kuub gas naar Europa te exporteren. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland en probeert al toegang te krijgen tot de Europese gasmarkt. Tot nu toe heeft Gazprom - waar het Kremlin de scepter zwaait - het monopolie op export naar Europa. Volgens analisten kan deze stap betekenen dat Poetin de druk op Europa rondom Nord Stream 2 nog verder opvoert.