De prijs van elektriciteit heeft afgelopen week flinke stappen naar boven gezet. Het rustigere weer is hier een van de redenen voor. De hoge prijzen voor fossiele energiedragers, zoals kolen en gas, voeren dan namelijk weer meer de boventoon.
De EPEX Spotnotering stond woensdag 2 maart - met €244,05 per MWh - op het laagste niveau in zeven dagen tijd. Inmiddels is deze prijs in rap tempo gestegen, naar €392,56 per MWh. Dat is een prijsniveau die we sinds medio december niet meer gezien hebben. Er is wel een gelijkenis tussen de piek van vandaag de dag en die van een paar maanden terug. Ook toen was er een angst voor een gastekort, waardoor de gasprijs in de lucht schoot. De elektriciteitsprijs volgde toen ook snel.
De oorzaak van de relatief hoge prijs voor elektriciteit hangt voor een groot deel samen met het rustige, windstille weer. Het aanbod van windenergie is daardoor lager en fluctueerde afgelopen week nauwelijks. Dat was een paar weken geleden wel anders, met grote verschillen tussen de dagprijzen. Het aanbod van zonne-energie neemt met het lengen van de dagen toe. Door het stabiele weer laat de opbrengst zich ook redelijk goed voorspellen voor de netbeheerder. Noodvermogen is dan ook nauwelijks afgeroepen door TenneT.
Verduurzaming
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft daarnaast bekendgemaakt dat de Nederlandse productie van duurzame energie afgelopen jaar met 22% is gestegen. De productie van stroom uit fossiele energie is daarentegen met 11% gekrompen. Het aandeel van hernieuwbare energie in de totale elektriciteitsproductie komt daarmee uit op 33%. Daarmee zit ons land in de Europese middenmoot.
Wind is de belangrijkste bron van duurzame energie, gevolgd door zon en biomassa. Bij de fossiele brandstoffen is gas de belangrijkste energiebron. Opvallend is dat de productie van stroom met kolen is toegenomen vorig jaar, ten opzichte van één jaar eerder: 16,54 miljard KWh versus 9,59 miljard KWh.