Na een stevige rally van Brent olie begin deze week is de notering de laatste dagen aan het afvlakken. De markt blijft wel gespannen. Nieuwe sancties tegen Rusland lijken op korte termijn van de baan, maar de huidige maatregelen drukken een stevig stempel op de oliemarkt.
Na een periode waarin de koers van Brent olie vooral daalde, zit de notering sinds 17 maart weer flink in de lift. Woensdag (23 maart) passeerde Brent de $120 grens en sloot op $121,52 per vat. De koers heeft inmiddels wel weer wat ingeleverd, maar blijft met $119,29 per vat nog steeds stevig.
Dat kan nog kunnen veranderen door de raketaanval vrijdagavond van rebellen uit Jemen op een olieopslag van Aramco in Saoedi-Arabië. De aan Iran gelieerde Houthi's maakte bekend een aanvul te openen op het oliedistributiecentrum in Djedda. De Formule 1 fans hebben waarschijnlijk de rookwolken voorbij zien komen, aangezien de opslag niet ver bij het circuit van de stad vandaan ligt.
Dat Brent stevige stappen omhoog heeft gezet in het begin van deze week wordt door analisten in belangrijke mate toegeschreven aan de topoverleggen die op de agenda van de wereldleiders stonden. Donderdag kwamen zowel de Navo als en G7 en de EU bijeen. Oekraïne stond centraal en handelaren vreesden extra sancties van de westerse landen, die meer gericht zouden zijn op de energiesector van Rusland. In de olienotering werd daar al op voorgesorteerd. Aanvullende sancties tegen Rusland zijn echter niet genomen. Dat zorgde gisteren en vandaag voor een kleine correctie op de olieprijs.
OPEC
Volgende week staat de maandelijkse vergadering van de OPEC op het programma. Verschillende experts nemen hierop al een voorschot en verwachten dat het kartel de productie de komende maanden niet veel extra opvoert. De OPEC lijkt er van overtuigd dat de productie en vraag in balans zijn. De hoge prijzen van het moment zijn meer een gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen dan van tekorten in de markt.
Toch wekt de markt er op zijn minst de schijn dat het aanbod krap is. Sommige analisten kijken daarvoor naar de productieontwikkelingen bij de niet-OPEC leden. Bij de huidige relatief hoge prijzen lijkt het logisch dat de landen die niet zijn gebonden aan de productiequota meer olie gaan oppompen. Dat dit niet gebeurd, is volgens die groep analisten een teken dat er weinig reservecapaciteit is in de markt.