Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Grijze stroom zet de toon op elektriciteitsmarkt

3 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

De elektriciteitsmarkt liet een opvallend vlak verloop zien de afgelopen week. Dat is weer even wennen na een periode met forse prijsbewegingen en zelfs dagen met negatieve uur prijzen. De perikelen rondom de Russische gasleveringen kregen weinig vat op de stroommarkt. Het aanbod van duurzame stroom legt een zwaarder gewicht in de schaal bij het tot stand komen van de prijs op de elektriciteitsmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsnotering op de EPEX Spot noteerde afgelopen donderdag (28 april) met €230,12 per MWh de hoogste prijs in de voorbije zeven dagen. Zoals vaker kwam de prijs zondag op het laagste punt van de week. Zondag 1 mei zakte de prijs naar €194,74 per MWh. Dat zijn relatief hoge prijzen, maar met wel een klein verschil tussen de hoogste en laagste notering in een week.

Eén van de redenen die genoemd wordt als oorzaak voor het hoge prijsniveau is het relatief kleine aandeel groene stroom in de elektriciteitsmix. Grijze stroom is relatief duur door de hoge kolen- en gasprijzen, terwijl duurzame energie bij de huidige grijze stroomprijzen een stuk goedkoper is. Het probleem van groene stroom is alleen dat de productie moeilijk te sturen is. In een periode met veel zon- en windenergie en een kleinere vraag zakt de prijs weg. Bij veel vraag en minder aanbod van groene stroom zijn we aangewezen op dure energie uit conventionele centrales.

Herziening van de elektriciteitsmarkt is niet nodig
Het Europese agentschap voor de samenwerking van energieregulatoren (ACER) ziet geen reden tot ingrijpen in de huidige groothandelsmarkt voor elektriciteit. Dat schrijft het agentschap in het vrijdag 29 april gepresenteerde rapport over het functioneren van de Europese elektriciteitsmarkt. "ACER constateert dat het huidige ontwerp van de groothandelsmarkt voor elektriciteit zorgt voor een efficiënte en veilige elektriciteitsvoorziening onder relatief 'normale' marktomstandigheden. Als zodanig is de beoordeling van ACER dat het de moeite waard is om het huidige marktontwerp te behouden", schrijft de organisatie. De huidige markt is volgens ACER niet normaal, maar de huidige crisis is veroorzaakt door de problemen met levering van aardgas. De gevolgen daarvan sijpelen door in de elektriciteitsmarkt en worden zeker niet veroorzaakt door fundamentele problemen in de elektriciteitsvoorziening. Sterker nog: volgens ACER helpt het huidige frame van regels om im- en export van elektriciteit tussen landen goed te regelen. Als voorbeeld wordt de import van stroom door België en Frankrijk aangehaald vanwege onderhoudswerkzaamheden aan kerncentrales.

Dat betekent niet dat er geen verbeterpunten zijn. De EU staat voor een enorme uitdaging om 2050 op netto nul emissie uit te komen. Daarom moet er meer handel in stroom tussen de lidstaten worden gefaciliteerd, meer subsidies voor de aankoop van duurzaam opgewekte energie, betere samenwerking tussen de lidstaten bij investeringen in hernieuwbare energie en een beter coördinatie om investeringen in nieuwe elektriciteitsinfrastructuur te ondersteunen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden