Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasprijs in de lift door nieuwe sancties

4 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

De stemming op de gasmarkt blijft gespannen. Het effect van de gestopte gasleveringen aan Polen en Bulgarije door Rusland is wat weggeëbd. Maar daar komen nieuwe EU sancties voor in de plaats. De maatregelen zijn gericht op de olie industrie maar raken indirect ook de gassector.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs op de TTF-termijnmarkt steeg woensdag 27 april naar €107,43 per MWh. De piek werd veroorzaakt doordat Rusland leveringen aan Polen en Oekraïne stopte. Rusland zette zo de eis dat 'onvriendelijke landen' gas af moeten rekenen in roebels, kracht bij. Dit is overigens iets wat de Europese lidstaten tot nu toe weigeren te doen. Kortstondig liep de gasprijs daardoor iets op. Al snel zakte de notering terug, om maandag 2 mei te sluiten op €97,05 per MWh. Inmiddels zit de prijs overigens wel weer in de lift. Ook ditmaal is het conflict met Rusland de oorzaak, alleen nu staat gas niet centraal.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kwam vandaag (4 mei) met het voorstel voor een totale ban op olie uit Rusland. Deze maatregel is onderdeel van het zesde sanctiepakket dat voorbereid wordt tegen Rusland. Brussel wil de import van oliedestillaten binnen zes maanden stoppen en voor het eind van het jaar compleet onafhankelijk zijn. De energiebehoefte van de Europese Unie neemt echter niet noemenswaardig af. De verwachting is dat de ban de vraag naar gas de komende maanden omhoog kan stuwen. Ook het conflict over betalingen in roebels blijft boven de markt hangen en zorgt voor onzekerheid.

Goede aanvoer dempt prijs
Dat de gasprijs niet verder stijgt, heeft te maken met de goede aanvoer uit andere gebieden. De aanvoer van aardgas uit Noorwegen is weer gegroeid, onder meer doordat een deel van de geplande onderhoudswerkzaamheden zijn afgerond. Ook de aanvoer van LNG gaat onverminderd door. Prijzen op de Europese spotmarkt liggen beduidend hoger dan in Azië, de belangrijkste concurrent. Daarnaast zijn enkele Aziatische landen Europa te hulp geschoten door extra lading naar de Europese Unie te sturen in plaats van deze zelf af te nemen.

Het relatief zachte weer werkt ook in het voordeel van Europa. De vraag is daardoor relatief klein. De Russische stop om gas aan Polen te leveren, lijkt mede door deze factoren beperkt effect te hebben. Het Poolse gasbedrijf PGNiG twitterde vandaag ook dat de vulgraad van de opslagen is gestegen naar 81%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden