Shutterstock

Analyse Olie

Oliemarkt beweegt tussen hoop en vrees

13 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De verliezen op de oliemarkt in de eerste helft van de week zijn de laatste dagen weer bijna goed gemaakt. Berichten over teruglopende vraag worden afgewisseld door zorgen over minder beschikbaarheid en dat is de notering goed terug te zien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de piek vorige week op $113,22 per vat voor Brent ruwe olie zette de koers een scherpe daling in. Woensdag ging de notering zelfs naar de $100 per vat, maar sloot daar uiteindelijk nog wel boven, op $101,63 per vat. Vandaag is de $110-grens heel dichtbij met een slotkoers op $109,98 per vat.

Zwakt de vraag naar olie af of zal de crisis met Rusland de productie verstoren? Die vraag houdt handelaren nu al een paar weken bezig. Onder handelaren neemt de vrees voor een boycot van Russische olie de laatste dagen de overhand. Dat komt vooral door de problemen met gasleveringen van Rusland die niet langer mogelijk zijn volgens de Oekraïense netbeheerder door de oorlog in het Oosten. Dat voedt speculaties dat het conflict tussen de EU en Rusland verder uit de hand zal lopen.

Nieuw inzicht
Het International Energy Agency (IEA) maakte in het afgelopen donderdag 12 mei gepresenteerde marktrapport een draai van 180 graden ten opzichte van de vorige editie van het rapport. Op 16 maart voorspelde het IEA dat er een schokgolf door de markt zou kunnen gaan als gevolg van het wegvallen van de Russische olie door Westerse sancties. In de recente editie van het rapport wordt dat effect afgeschaald. In het Midden-Oosten en in de VS wordt de productie geleidelijk aan opgeschroefd. Tegelijk verwacht het IEA dat de vraag naar olie minder snel groeit door tegenvallende economische groei en door de voortdurende problemen met het coronavirus in China. De vraag naar olie kan flink worden afgebogen voor de rest van dit jaar en in het begin van 2023. De gevolgen van een EU-ban op Russische olie kan daardoor hoogstwaarschijnlijk opgevangen worden volgens het agentschap.

Een totaalverbod op de import van Russische olie door de EU lijkt overigens niet heel waarschijnlijk. Voor een embargo moeten de 27 lidstaten unaniem voor stemmen. Verschillende lidstaten zijn echter zeer afhankelijk van energie uit Rusland en vrezen voor de gevolgen van een dergelijk verbod op de eigen economie. Hongarije heeft zich al verklaard tot een van de voornaamste tegenstanders van een compleet embargo.

Effecten van dure diesel
Een ander interessant punt dat het IEA aanstipt zijn de hoge brandstofprijzen aan de pomp. "De stijgende pompprijzen en de vertragende economische groei zullen naar verwachting het herstel van de vraag in de rest van het jaar en tot in 2023 aanzienlijk afremmen", schrijft het IEA. De prijs van diesel is echt voelbaar in de reële economie. De huidige hoge dieselprijzen gaan ten koste van wat er onder de streep overblijft voor bedrijven. Verschillende analisten onderschrijven dat vraaguitval naar brandstof en dan vooral diesel op de loer ligt. Deels door verminderde economische groei en deels door mogelijk inzet van alternatieve energiebronnen waar mogelijk. Overschakelen naar een andere energiedrager is voor sectoren als het wegtransport of de landbouw overigens niet eenvoudig, zo zeggen experts. De ontwikkeling van nieuwe technieken kan wel een boost krijgen door de hoge brandstofprijzen, maar het blijft vooral een zaak voor de langere termijn.

Van vraaguitval is in de Nederlandse dieselprijs overigens nog niets te merken. De prijs is lager ten opzichte van vorige week, maar na de dip op 10 mei op €149,37 per 100 liter is vandaag de adviesprijs alweer gestegen naar €153,13 per 100 liter.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden