Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs stijgt nog verder door

28 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De opmars van de elektriciteitsprijs is nog niet gestuit. Dure fossiele brandstoffen in combinatie met een matig opbrengst van duurzame elektriciteit zijn daarvan de oorzaak. De hoge prijzen en grote fluctuaties stelt energiebedrijven misschien wel voor de grootste uitdaging in de recente geschiedenis. Kerncentrales kunnen in de toekomst een belangrijke aanvulling vormen op de energiemix.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een gebrek aan wind heeft de elektriciteitsprijs de afgelopen week verder opgestuwd. Vrijdag 24 juni steeg de notering op de EPEX Spot naar €284,50 per MWh. Na een klein dipje in het weekend zit de prijs deze week verder in de lift. Vandaag (dinsdag 28 juni) staat de Epex op €303,71 per MWh. Dat is de hoogste prijs sinds begin maart.

Door de energiecrisis komen voorstellen op tafel die tot enkele maanden geleden nog op veel weerstand stuiten. Vorige week besloot het Nederlandse kabinet om, in navolging van Duitsland, de kolencentrales weer volledig te benutten. Die maatregel is bedoeld om gas te besparen, maar dat heeft natuurlijk ook effect op de elektriciteit. Zaterdag 25 juni maakte Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, bekend deze week met plannen te komen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Volgens de minister zet Nederland volop in op wind, zon en andere duurzame energiebronnen. In de energiemix is alleen ook een stabiele en CO2-vrije energiebron nodig. Volgens Jetten zouden de kerncentrales een goede aanvulling zijn op de duurzame technieken.

Minder handel
Vanwege de hoge elektriciteitsprijzen, de onzekerheid die wordt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de zeer volatiele markt wordt er minder stroom op de Europese groothandelsmarkt verhandeld. Dat stelt althans marktbureau Prospex bij persbureau Reuters. De handel in elektriciteit is één van de kerntaken binnen de commerciële activiteiten van nutsbedrijven. Door de grote prijsbewegingen hebben bedrijven hun posities moeten bijstellen. Zodra dat gebeurt proberen verschillende speler op de markt hun risico's verder te beperken door zoveel mogelijk van de markt af te blijven. De Europese elektriciteit-/energiesector heeft de afgelopen jaren verschillende dreunen gekregen. Van het ineenzakken van energiereus Enron, de financiële- en schuldencrisis, de opkomst van duurzame energiebronnen, een stortvloed van wet- en regelgeving tot aan de coronacrisis. De huidige energiecrisis kan  volgens Prospex nog weleens de grootste uitdaging van allemaal blijken te zijn.

Bekijk hier de laatste EPEX Spot-notering.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden