Shutterstock

Analyse Energie

Stevig momentum kenmerkt de oliemarkt

13 Juli 2023 - Matthijs Bremer

Een olieprijs van boven de $80 heeft de markt in geen maanden meer gezien, maar sinds deze week staat de notering weer boven dit niveau. Optimisme over de Amerikaanse inflatie geeft investeerders op de oliemarkt het vertrouwen dat het einde van de renteverhogingen in zicht is. Daarnaast is het aanbod door de lagere productie van 's werelds grootste olieproducenten Saudi-Arabië en Rusland afgenomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is deze week met maar liefst 4,7% gestegen. Op woensdag 6 maart stond de prijs van Brent-olie op het laagste punt van de week, bij een stand van $76,52 per vat. Daarna steeg de olieprijs stevig. Op dinsdag 12 juli bereikte de olieprijs voor het eerst sinds eind maart een notering van boven de $80 per vat. Op die dag bereikte de olieprijs een stand van $80,11.

De oliemarkt reageerde vooral op de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers. De inflatie is gedaald tot 3%. Vorig jaar was dat nog 9,1% aan. Daarmee valt de inflatie voor de twaalfde maand op rij lager uit. In mei kwam de inflatie nog op 4% uit en in juni was de inflatie 3,1%. Vergeleken met mei zijn de prijzen 0,2% gestegen. Tussen mei en april stegen prijzen nog met 0,4%.  

De lagere inflatie leidt tot optimisme, want met de ontwikkeling lijkt het einde van de verhogingen van de basisrente eindelijk in zicht te komen. Toch moet nog blijken of het sentiment op de oliemarkt niet te positief is. Voorlopig zijn renteverhogingen namelijk nog niet volledig van de baan, zo schrijft ING-analist James Knightley in het inflatierapport van de bank. Volgens de analist is het risico dat prijzen van met name diensten op korte termijn stijgen door hogere lonen en is de Amerikaanse Centrale Bank (FED) niet van plan om de toekomstige inflatie aan het toeval over te laten.

Lager aanbod
Tenslotte lijkt ook de aanbodkant van de markt voor opwaartse prijsdruk te zorgen. Saoedi-Arabië heeft zijn olieproductie namelijk sinds begin deze maand met maar liefst 1 miljoen vaten per dag teruggeschroefd en vorige week kondigde Rusland aan dat het land van plan is zijn olieproductie met een half miljoen vaten per dag terug te verminderen. Hoewel het nieuwe target pas vanaf augustus ingaat, schrijven analisten dat Rusland zijn productie al terugschroeft en het lijkt erop dat het lagere aanbod grip krijgt op de markt. Daarnaast anticipeert de markt later vandaag (donderdag 13 juli) op rapporten van het Internationaal Energieagentschap (IEA) en OPEC. De verwachting is dat de prijsprognoses voor de tweede helft van het jaar door een lager aanbod zullen stijgen.

De dieselprijs gaat niet in het sentiment op de oliemarkt mee en bleef deze week behoorlijk stabiel. Op donderdag 6 juli werd diesel voor €123,46 per 100 liter verhandeld. Na wat mutaties naar boven en beneden kwam de dieselprijs op woensdag 12 juli uit op €123,78.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden