De olieprijs heeft deze week een flinke stap naar beneden gezet. Nu de angst rond de escalatie van de oorlog in Israël de markt niet meer domineert, worden de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en China weer op de voet gevolgd. Vooral de kwakkelende economie van het Aziatische land zorgt voor druk op de olieprijs.
De olieprijs zet de daling van vorige week voort. Op donderdag 2 november werd olie voor $86,85 per vat verhandeld. Op woensdag 8 november was daar nog $79,54 van over, een daling van 8,4%. Daarmee stond de olieprijs op het laagste punt sinds medio juli.
Nu de angst rond de escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas wat wegebt, reageert de oliemarkt weer vooral op de vraag in 's werelds grootste economieën. Zoals vaker dit jaar is de danig het directe gevolg van zorgen over de wereldwijde vraag. Met name de Chinese economie baart analisten zorgen. Uit nieuwe economische data blijkt dat China in oktober voor de dertiende maand op rij gebukt ging onder deflatie op het gebied van industriële goederen. Zorgelijker nog is het feit dat de kerninflatie gedaald is van 0,8% naar 0,6% waardoor het Chinese inflatiedoel van 3% weer uit zicht raakt. De nieuwe klap volgt op het nieuws van vorige week dat de Chinese maakindustrie is gekrompen.
De economisch zwakke resultaten lijken het fundament onder de olieprijs uit te slaan. Heel het jaar zorgde tegenvallende Chinese economische data voor druk op de oliemarkt. Deze zomer werd de druk verlicht door verschillende ingrepen van de Chinese overheid. De markt kreeg vertrouwen dat de Chinese overheid er alles aan gelegen is om de Chinese economie weer overeind te trekken. Even leek dat succesvol. De deflatie die aan begin van de zomer optrad werd succesvol bestreden en de industriële activiteiten namen toe. Inmiddels is het vertrouwen van de markt als sneeuw onder de zon verdwenen, nu de ingreep slechts voor kortte tijd effectief bleek.
Wel was er een netto plus op de Chinese olievraag. Daar staat echter wel een duidelijke piek tegenover vanwege de achtdaagse Gouden Week. In de Gouden Week krijgt een grote meerderheid van de Chinezen een week vrij om de familie te bezoeken. Dit zorgde voor een tijdelijke stijging van het olieverbruik van 71,3%. Trek je dat verbruik ervan af dan blijft er weinig van de stijging over.
Verenigde Staten
Ook in de Verenigde Staten heersen stevige zorgen over de vraag. Het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) verwacht dat de Amerikaanse olievraag door de kwakkelende economie met 300.000 vaten per dag daalt. Dit is een flinke daling ten aanzien van hun eerdere voorspelling. Tot voor kort had het agentschap een stijging van 100.000 vaten per dag voor ogen. Daarnaast bleek het aanbod deze week veel groter dan de vraag. In totaal namen de voorraden met 12 miljoen vaten toe. Dit is de grootste stijging sinds het begin van het jaar.
De prijs op de dieselmarkt volgt de trend op de oliemarkt en daalt flink. Op donderdag 2 november werd diesel voor €138,07 per 100 liter verhandeld. Op donderdag 8 november was de prijs gedaald tot €134,11.