De prijs van olie schommelde deze week behoorlijk. Geruchten over lagere productietargets van de OPEC+-landen zorgden in eerste instantie voor een hogere olieprijs. Later in de week sloeg de koers van de Brent-benchmark echter om door een conflict binnen het kartel.
De olieprijs is uit het dal van vorige week geklommen, maar noteert op het moment weer wat lager. Op donderdag 16 november werd olie voor $77,42 per vat verhandeld. Dinsdag 21 november klom de olieprijs tot het hoogste punt van de week. De Brent-benchmark bereikte die dag een stand van $82,45. Sindsdien is de olieprijs weer behoorlijk gedaald. Op het moment van schrijven (donderdag 23 november) noteerde de prijs van olie $81,01.
De volatiliteit van de olieprijs is het directe gevolg van speculaties over eventuele nieuwe maatregelen die het OPEC+-kartel op de volgende bijeenkomst zou kunnen aankondigen. Verschillende bronnen hebben vrijdag 17 november bij Reuters gemeld dat het kartel een verdere productiedaling overweegt. De impact van de verwachting wordt versterkt door een eerdere analyse van acht prominente analisten dat OPEC het aanbod naar alle waarschijnlijkheid verder naar beneden bijstelt.
De analyse volgt op een stevige daling van de olieprijs. In september leek de prijs van olie aan een opmars naar een niveau van $100 bezig. Dit is een significante grens, aangezien Saudi-Arabië een prijs van dit niveau nodig heeft om de staatsfinanciën te kunnen betalen. Sinds eind oktober daalt de prijs echter weer stevig. Op donderdag 16 november was de olieprijs met maar liefst 17% gedaald vergeleken met 18 september, de dag dat de olieprijs op het hoogst niveau stond sinds november 2022.
Conflict
De olieprijs daalde echter weer nadat OPEC+ besloot de bijeenkomst te verzetten vanwege conflicten binnen het blok. Volgens verschillende bronnen heeft de Saudische regering met woede gereageerd op de onwil van de Afrikaanse landen om hun targets te verlagen. De Golfstaat is niet meer bereid om eenzijdig de internationale olievoorraad te verlagen. Sommigen analisten geven zelfs aan dat Saudi-Arabië de verlaging van de targets met 1 miljoen vaten zou willen terugdraaien als de landen niet tot een oplossing komen. .
Al snel meldden anonieme bronnen echter dat Angola en Nigeria zich hebben verzet tegen lagere targets. Toen dit nieuws naar buiten kwam, leek de markt er niet meer van overtuigd dat de onenigheid tussen de landen de markt sterk zal beïnvloeden. Angola en Nigeria behoren tot de kleinere producenten in het handelsblok. Analisten denken dan ook dat Saudi-Arabië in staat zal zijn om de Afrikaanse landen zijn wil op te leggen.
Opvallend genoeg is de prijs van diesel, ondanks de hogere notering van olie, net iets lager dan een week geleden. Op donderdag 16 november werd diesel voor €132,68 per 100 liter verhandeld. Woensdag 22 november was de prijs van grote partijen diesel gedaald tot €132,04.