De olieprijs is door de conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne licht gestegen. Opmerkelijk licht zelfs, zo vertellen handelaren in internationale media. Deels blijft een verdere stijging door een groter aanbod uit, nu het Sharara-veld in Libië weer actief is. De voornaamste reden voor de relatieve rust blijft de zwakke economie.
De olieprijs is deze week licht gestegen, maar bleek vooral redelijk stabiel. Op vrijdag 19 januari bereikte de prijs het laagste punt van de week, $78,56. Tot maandag 22 januari steeg de prijs. Die dag bereikte de Brent-benchmark het niveau van $80,06. Sindsdien staat de prijs weer onder druk.
De olieprijs reageert nog altijd licht op de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten. Het conflict lijkt steeds verder te escaleren en met name grote landen komen steeds meer tegenover elkaar te staan. Zondag 21 oktober heeft een Iraanse gewapende groep een raketaanval uitgevoerd op een Amerikaanse basis in Irak. Hoewel anti-raketgeschut de meeste raketten uit de lucht wisten te halen, zijn minimaal twee persoon bij de aanval omgekomen, zo maakten de Irakese autoriteiten bekend. Als reactie hierop besloot de Verenigde Staten een aanval op drie Iraanse militaire faciliteiten in onder meer Turkije in te zetten. Volgens de Verenigde Staten waren de faciliteiten verantwoordelijk voor de aanvallen in Irak.
Oekraïense droneaanval
Daarnaast zorgt ook de oorlog in Oekraïne voor problemen rondom het aanbod. Oekraïne heeft het op het moment op de Russische oliesector gemunt. Vrijdag 19 januari wist Oekraïne een oliedepot in de Russische regio Bryansk te raken met een droneaanval. Al snel volgde een nog prominentere aanval op de Russische oliesector. Zondag 21 januari besloot Rusland de operaties van verschillende raffinaderijen in de haven Navatek stil te leggen nadat er een brand was ontstaan. Volgens het Oekraïense persbureau Interfax is de brand het gevolg van een Oekraïense droneaanval op de haven. In de raffinaderijen worden zowel lichte olie (de grondstof voor benzine) als zware olie (de grondstof voor diesel) verwerkt.
Vooral die laatste aanval zorgt voor een hogere olieprijs. Hoewel Novatek olie voor het Oekraïense front produceert, is het grootste deel van de productie bestemd voor de internationale markt. Aangezien de meeste olie vanuit de haven naar China, Singapore, Taiwan, Maleisië en Turkije wordt ingevoerd is de directe impact op de Europese markt relatief beperkt. Wel zorgt het lagere Russische aanbod voor extra concurrentie op de voor Europa cruciale Saudische markt.
Daar staat tegenover dat de olieproductie bij het Libische Sharara-olieveld weer is hervat. Protesten bij het olieveld zorgden ervoor dat de productie tijdelijk werd stilgelegd. Inmiddels heeft de Libische overheid de eisen van de demonstranten ingewilligd, waardoor de situatie gepacificeerd is.
Zwakke economie
Dat de prijs gezien alle onrust niet nog hoger is, noemen handelaren in verschillende media wonderlijk. Verschillende economische media geven aan dat traders de onrust gebruiken om op een hogere prijs sturen. Tamas Varga van broker PVM legde aan Reuters uit waarom de reactie beperkt blijft: vanwege de zwakke economie blijken verschillen overheden goed in staat om de verwachtingen te temmen.
De prijs van diesel steeg deze week duidelijk met de olieprijs mee. Op donderdag 18 januari werd diesel voor €129,38 per 100 liter verhandeld. Woensdag 24 januari noteerde de dieselprijs hoger, bij een stand van €131,30.