Prijsdrukkend en prijsopdrijvend nieuws houden elkaar in balans op de oliemarkt. Aan de ene kant groeien de voorraden en neemt de vraaggroei af. Aan de andere kant zorgen de spanningen in het Midden-Oosten en Rusland dat de prijs erop blijft.
Na de dip begin deze maand blijft Brent-olie rond de $82 per vat schommelen. De gematigde economische vooruitzichten en de geopolitieke spanningen in de wereld houden elkaar aardig in evenwicht.
Ronduit bearish voor de oliemarkt zijn de Amerikaanse voorraadcijfers. De Energy Information Administration (EIA) verhoogde de voorraad ruwe olie in de VS met 12 miljoen vaten tot 439,5 miljoen vaten in het rapport van afgelopen woensdag. Dat is veel meer dan de 2,6 miljoen vaten waar de deelnemers aan een peiling van Reuters vanuit gingen. De voorraad oliedestillaten slonk met 1,9 miljoen vaten tot 125,7 miljoen vaten. Dat ligt wel in de buurt van de 1,6 miljoen vaten waarop de handel rekenden. De groei in voorraad ruwe olie en de beperkte daling in de voorraad destillaten is volgens analisten een teken dat de Amerikaanse raffinaderijen een tandje terugschakelen. Dat doen de oliemaatschappijen omdat ze verwachten dat de vraag naar diesel en benzine terugloopt, stellen analisten.
Het International Energy Agency (IEA) verwacht dat de vraag naar olie in 2024 minder hard groeit dan eerder verwacht. In het vandaag gepubliceerde verslag is de groeiverwachting bijgesteld naar 1,22 miljoen vaten per dag van 1,24 miljoen vaten per dag in het vorige rapport. Er wordt dit jaar meer olie opgepompt. Het voorspelt een productiegroei van 1,77 miljoen vaten per dag tegen 1,5 miljoen vaten per dag in de vorige voorspelling.
Spanningen
Dat de oliemarkt niet daalt na deze bearish rapporten heeft volgens experts te maken met de geopolitieke onrust. In het Midden-Oosten heeft het conflict in de Gazastrook verstrekkende gevolgen. Van de blokkade van de Rode Zee tot spanningen tussen de verschillende landen in de regio die verder oplopen.
Oekraïne is er de afgelopen weken in geslaagd de Russische olie-industrie aan te vallen. Vandaag werd en nog een opslagfaciliteit in de Koersk-regio geraakt bij een droneaanval. De gouverneur van de regio bracht via Telegram naar buiten dat er geen slachtoffers zijn gevallen maar dat er wel brand is uitgebroken op het complex. Eerder deze maand werden al raffinaderijen in Afipsky en Ilsky geraakt door Oekraïense drones. Hoewel er beperkingen gelden voor de export van Russische olie naar westerse landen zorgt de oorlog voor de nodige onrust op de markt. Landen die wel olie afnemen uit Rusland moeten immers op zoek naar andere leveranciers.
Diesel blijft aardig in het spoor van ruwe olie. Of in Europa de productie van de raffinaderijen wordt afgeschaald - net als in de VS - is moeilijk te achterhalen. Door het relatief zachte weer zou de vraag naar olie voor verwarming wel wat lager uit kunnen vallen volgens sommige analisten.