De olieprijs is eind vorige weeg gestegen, maar inmiddels staat de Brent-benchmark weer op hetzelfde punt. De keuze van de Amerikaanse centrale bank om de rente niet te verhogen, zorgde voor prijsdruk. Hoge verwachtingen van grote Amerikaanse zakenbanken en het uitblijven van een staakt-het-vuren in Gaza zorgden er echter voor dat de olieprijs weer steeg.
De prijs van aardolie is na een kortstondige daling weer terug bij af. Op donderdag 22 februari werd Brent-olie voor $83,67 verhandeld. Tot vrijdag 23 februari daalde de olieprijs naar $81,62. Daarna steeg de olieprijs weer naar ongeveer hetzelfde niveau.
Eind vorige week stond de olieprijs onder druk en dat heeft te maken met de verwachtingen rond het rentebeleid in de Verenigde Staten. De Amerikaanse centrale bank (Fed) maakte vorige week bekend dat de rente waarschijnlijk twee maanden nog niet verlaagd wordt. Volgens Fed-bestuurslid Christopher Waller moet de rente voorlopig nog even hoog blijven om een nieuwe inflatiegolf te voorkomen. Op de oliemarkt wordt de Amerikaanse rente op de voet gevolgd. Sinds de oorlog in Oekraïne is de Amerikaanse olievraag ondanks relatief sterke economische resultaten aan de zwakke kant. De verachting van de markt is dat een lagere rente een impuls aan de Amerikaanse economie geeft, waardoor de olievraag toeneemt.
Amerikaanse vraag
Daar staat tegenover dat verschillende banken positieve signalen afgaven over de oliemarkt. Zakenbank JP Morgen stelt vast dat de wereldwijde olievraag met 1,7 miljoen vaten per dag is toegenomen in februari. Analisten van de bank stellen vast dat een stijging van het vliegverkeer in Europa en Azië zorgt voor een hoger olieverbruik. Ook zakenbank Goldman Sachs geeft ruggensteun aan de olieprijs. De bank heeft haar prognose voor de zomerpiek bijgesteld van $85 naar $87. Het voornaamste argument daarvoor is de situatie in de Rode Zee. Omdat veel schepen ervoor kiezen om te varen via Kaap de Goed Hoop voorziet de zakenbank een hogere vraag. Daarnaast verwacht de bank dat de prijs voorlopig tussen de $70 en $90 blijft.
Door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zal de prijs eerder hoger dan lager in die range komen te liggen, meent de bank. Dat bleek ook deze week maar weer. Vrijdag besloot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bemiddelaars naar Parijs te sturen voor onderhandelingen over een eventueel staakt-het-vuren. Even was er hoop op rust, nadat Biden aangaf dat het Israëlische leger geen activiteiten zou ondernemen tijdens de ramadan. Dit zou Hamas de gelegenheid geven om de gijzelaars vrij te laten. Al snel vertelde een van de leiders van Hamas, Ahmed Abdel Hadi tegen de Libanese nieuwszender Al Mayadeen dat Israël niet voldoet aan de eisen van de terreurorganisatie.
De dieselprijs bleef deze week vrij stabiel. Op donderdag 22 februari werd diesel voor €133,46 per 100 liter verhandeld. Dit was het hoogste dieselprijs van de week. Op dinsdag 26 februari daalde de prijs van diesel tot het laatste punt van de week: €132,31 per 100 liter.