De olieprijs is ondanks de Israëlische acties in Rafah gedaald. Met name een vermeende hint van de Russische vicepremier Alexander Novak dat het land de olieproductie weleens zou kunnen opschroeven, drukte de prijs. Daarnaast groeide de Amerikaanse oliereserve wederom.
De olieprijs is deze week weer wat verder gedaald. Donderdag 2 mei werd olie voor $83,67 per vat verhandeld. Sindsdien is de prijs met horten en stoten gedaald tot $82,18.
Daarmee bereikt de olieprijs het laagste niveau in twee maanden. Opmerkelijk is dat geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten niet voor een extra impuls van de olieprijs zorgen. Maandag 6 mei heeft Hamas ingestemd met een voorstel van bemiddelaars Egypte en Qatar voor een deal die een staakt-het-vuren mogelijk zou moeten maken. Israël wees het voorstel af, omdat veel van hun eisen niet waren ingewilligd en startte in plaats daarvan de inleidende beschietingen van Rafah. Sindsdien heeft Israël de bombardementen geïntensiveerd. Daarnaast heeft het Israëlische leger een grensovergang tussen Egypte en Gaza ingenomen.
Tot nu toe zorgde iedere escalatie van de situatie in Gaza voor een stijging van de olieprijs. De angst heerst namelijk dat de oorlog zich uitbreidt naar de rest van het Midden-Oosten, wat kan leiden tot problemen bij de export van olie via het Suezkanaal. Maandag zorgde het bombardement op Rafah nog voor een stijging van de gasprijs, aangezien ook de exporten vanuit Qatar in gevaar kunnen komen. Een reden voor de beperkte grip op de markt zou kunnen zijn dat een anonieme bron binnen het Israëlische leger tegen CNN heeft uitgesproken dat Israël voorlopig met een kleine operatie bezig is.
Rusland hint op groter aanbod
Een belangrijkere reden voor de daling is waarschijnlijk dat de vicepremier van Rusland, Alexander Novak heeft gehint op een mogelijke toename van de Russische olieproductie. In verschillende media wordt gemeld dat Novak binnen de regering heeft opgebracht om de vrijwillige verlaging van de olie-exporten op te schorten. Het oliekartel komt zaterdag 1 juli samen om hun nieuwe beleid te bepalen. Sinds de winter van 2023 hanteert de OPEC+ een lager target voor de olieproductie.
De leden van het kartel hebben afgesproken om de productie met 2,2 miljoen vaten per dag te verlagen om de olieprijs te verhogen. Daarbovenop koos Saudi-Arabië ervoor om zijn olieproductie vrijwillig met 1 miljoen vaten per dag te verlagen. Rusland besloot zijn targets met 0,5 miljoen vaten per dag naar beneden bij te stellen. Novak ontkent dat een eventuele verhoging van de targets op tafel ligt. Analisten van verschillende grote banken, waaronder de Rabobank, geven aan Novak te geloven. Toch lijkt de markt op een eventuele stijging te anticiperen, aangezien handelaren hun hand op de knip houden.
Amerikaanse voorraden
Daarnaast blijven de Amerikaanse oliereserves toenemen. Vorige week groeide de Amerikaanse commerciële olievoorraden met 0,5 miljoen vaten. Twee weken geleden week werden 9,1 miljoen vaten opgeslagen. De reden daarvoor is dat de brandstofproductie aan de lage kant is, terwijl de olieprijs daalt. De verwachting van de markt was dat de reserves met 1,4 miljoen vaten zouden afnemen, om de forse toename van vorige week te compenseren.
{{dataviewSnapshot(52_1715171327)}}
De dieselprijs is deze week wat lichter gedaald. Op Donderdag 2 mei was de handelsprijs voor 100 liter diesel €127,64. Op dinsdag 7 mei was de dieselprijs gedaald tot €126,50 per 100 liter.