Shutterstock

Analyse Energie

Aziatische LNG-prijs trekt gasprijs omhoog

30 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week gestegen als gevolg van een hogere prijs van LNG. Ook de elektriciteitsprijs nam toe. Net nu de gasprijs in de lift zit, steeg het aandeel van de brandstof in energiemix.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasmarkt heeft na drie weken van relatieve stabiliteit weer een stap naar boven gezet. Dinsdag 23 juli was de prijs van gas €31,62 per megawattuur. Maandag 29 juli was de prijs gestegen tot €33,60, het hoogste punt in een maand.

De stijging van de gasprijs is te wijten aan de angst voor een relatief laag aanbod. Dat het Europese aanbod verre van zeker is, blijkt wel uit de volatiliteit van de gasprijs zodra er lichte verstoringen plaatsvinden. Voor een deel is de hogere prijs te wijten aan een waarschuwing van analisten van Energy Aspect Ltd dat nieuwe verstoringen aan het Noorse gasnet aanstaande zijn.

LNG-prijs weer omhoog
Daarnaast drijft een hogere LNG-prijs de gasprijs op. Door warm weer is de vraag naar LNG vanuit Aziatische landen dit jaar hoger dan voorgaande jaren, wat zorgde voor aantrekkende LNG-prijzen. Omdat de markt voor vloeibaar gas een wereldmarkt is, drijft dit ook de importprijzen van Europa op. Eind vorige maand begon de prijs van LNG echter weer te dalen. Op 25 juni werd LNG voor $12,74 per Mmbtu verhandeld. Rond 22 juli stabiliseerde de prijs op een niveau van $12,10 per Mmbtu, maar inmiddels zit de prijs weer in de lift. Op 29 juli nam de Aziatische prijs van LNG toe tot $12,45 per Mmbtu.

De prijs wordt opgedreven door een verstoring aan een uploadfaciliteit van het Australische Ichthys LNG. De verwachting van de markt is dat de verstoring wel even zal duren. Dit zet het wereldwijde aanbod onder druk. De verstoring heeft weinig directe gevolgen voor de Europese markt, aangezien Australië met name aan de Aziatische markten levert. Indirect raakt het de Europese gastoevoer echter wel. Omdat het lagere aanbod de Aziatische LNG-prijs opdrijft, wordt het aantrekkelijker voor Amerikaanse LNG-schepen om de koers te verleggen. Daardoor moet de Europese markt de prijzen te verhogen om te kunnen concurreren met de Aziatische prijzen.

Elektriciteitsprijs
Net als vorige week was de elektriciteitsmarkt wederom stabiel, maar aan de relatief hoge kant. Op dinsdag 23 juli werd elektriciteit voor €76 per megawattuur verhandeld. Daarna schommelde de prijs wat, om vrijdag 26 juli op het hoogste uit te komen. Die dag werd elektriciteit voor €88,47 verhandeld. In het weekend daalde de prijs. Zondag 28 juli bereikte de prijs het laagste punt, bij een stand van €42,89. Op maandag 29 juli was de prijs aan de lage kant, bij een notering van €69,15.

Zonne-energie was weer zeer dominant, terwijl de productie van windenergie achterbleef. In totaal werd 34,7% van alle stroom door zonnecollectoren opgewekt. Het percentage aan windenergie was daarentegen 16,2%. Aangezien de zon vooral binnen werkuren schijnt, maar de prijs niet constant drukt, zorgt de opwek van hernieuwbare bronnen bij een dergelijk patroon voor relatief lage stroomprijzen tijdens de werkdag, terwijl elektriciteit gemiddeld gezien relatief duur is.

Hoger gasverbruik
Daarnaast zorgde een lagere opwek uit hernieuwbare bronnen voor een hogere elektriciteitsprijs. Vorige week werd nog 62,8% van alle stroom uit zonne- en windenergie opgewekt. Deze week daalde dat percentage tot 50,9%. Met name de opwek van zonne-energie liep flink terug. In totaal daalde het aandeel van hernieuwbare bronnen met 9,2% procentpunten. Daarnaast nam de opwek van hernieuwbare energie af met 2,5%.

Het gasverbruik was vorige week aanzienlijk hoger dan de week ervoor. Vorige week werd 34,7% van alle stroom uit gas opgewekt. Vorige week was dat nog slechts 26,2%. Dit had duidelijk zijn impact op de markt, zeker aangezien de gasprijs ook toenam. In totaal nam de gemiddelde dagprijs van stroom toe van €60,09 tot €72,46.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden