Een belofte van een impuls van de Chinese economie duwt de olieprijs omhoog. De OPEC-landen proberen door krapte de prijs te ondersteunen, maar daar hield de markt al rekening mee. Wat wel onverwachts kwam, was de val van het Assad-regime. Daarmee wordt de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten er niet stabieler op.
De prijs van ruwe Brent-olie had vrijdag 6 december een dipje tot $71,12 per vat. Sindsdien is de weg naar boven weer ingezet. Op moment van schrijven (woensdagmiddag 11 december) staat olie op $72,85.
Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië heeft zijn prijs voor levering van olie aan China volgens Reuters laten zakken tot het laagste niveau in vier jaar. Dit kan volgens het persbureau twee dingen betekenen: de vraag is heel laag en/of het oliebedrijf wil zijn marktaandeel (van 70% van de Chinese markt) behouden.
De Chinese vraag kan een impuls krijgen, want China heeft maandag aangekondigd om komend jaar voor het eerst in veertien jaar het monetair beleid te versoepelen. Dat zou eindelijk goed nieuws kunnen betekenen voor de economie van het land. Analisten zijn trouwens gematigd enthousiast en zeggen dat het positief klinkt, maar de uitwerking nog onzeker is. Ondertussen lijkt de olievraag van China volgens de grootste energieproducent van het land China National Petroleum Corporation komend jaar al te pieken en niet in 2030, zo meldt Bloomberg. Dit komt door een versnelde groei van elektrische auto's en vrachtwagens op LNG. Vooralsnog reageert de olieprijs vooral op de belofte van een boost voor de Chinese economie.
Onzekerheid rond Syrië
In Syrië is na ruim 24 jaar een eind gekomen aan het bewind van Bashar al-Assad (die het stokje overnam van zijn vader die drie decennia lang de scepter zwaaide). Iran noch Rusland was bereid om de Assad militair bij te staan, al bood het laatste land hem wel asiel. De olieproductie van Syrië is relatief klein en onderhevig aan sancties. Onzekerheid over wat er nu gaat gebeuren in het land en de regio, geeft steun aan de olieprijzen.
OPEC-landen blijven productie beperken
De OPEC+ neemt maatregelen om de olieprijs te stutten. Vorige week (5 december) viel de beslissing van om, zoals verwacht, nog langer door te gaan met de productiebeperkingen. Vanaf april 2025 wordt er langzaam meer olie geproduceerd. Er wordt echter wel opgemerkt dat dit besluit gepauzeerd of teruggedraaid kan worden, afhankelijk van de marktomstandigheden. De beperking van Saudi-Arabië, Rusland, Irak, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Kazachstan, Algerije en Oman van 2,2 miljoen vaten per dag is verlengd tot en met maart 2025. Vanaf dan wordt de beperking tot eind september 2026 uitgefaseerd. De productiebeperking van andere OPEC+-landen van 1,65 miljoen vaten per dag wordt heel het jaar 2026 nog in stand gehouden.
De wereldwijde vraag is nog steeds laag en het oliekartel probeert door krapte te creëren de prijs te ondersteunen. In het gisteren (11 december) gepubliceerde maandrapport van december stelt de OPEC de groei van de wereldwijde olievraag voor 2024 en 2025 voor de vijfde maand op rij naar beneden bij. Voor 2024 met 210.000 vaten per dag naar 1,6 miljoen vaten per dag (jaar-op-jaar) en voor 2025 met 90.000 barrels per dag naar 1,4 miljoen per dag (jaar-op-jaar).
Bodem onder olieprijs
Het Amerikaans Energie Agentschap (EIA) voorspelt in een deze week gepubliceerde vooruitblik dat de olieproductie in 2025 met 1,6 miljoen vaten per dag toeneemt en dat bijna 90% van die groei voor rekening komt van landen die niet verbonden zijn aan de OPEC+. Het agentschap verwacht dat de prijs van Brent-olie volgend jaar gemiddeld rond die van dit jaar zal liggen, ofwel $74 per vat. Verschillende analisten verwachten na de aangekondigde verlening van de productiebeperkingen van het oliekartel een kleiner aanbod en daarmee een bodem onder de olieprijs van $70 per vat.
Diesel
Diesel is iets in prijs gezakt, van €130,20 vorige week naar €129,60 per 100 liter.