De inflatie in Nederland heeft in maart op jaarbasis een enorme sprong gemaakt en komt - berekend volgens de Europese methode (HICP) - uit op 11,9%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige maand nam het inflatiecijfer juist iets af van 7,6% in januari naar 7,3% in februari.
De energie- en brandstofprijzen zijn de grote boosdoener vorige maand. Die stegen, vergeleken met vorig jaar maart 102,9% (51,7% in februari). Voedingsmiddelen, dranken en tabak werden 5,5% (4,6% in februari) duurder. Industriële goederen stegen 4,2% in prijs (4,1% in februari) en diensten 2,1% (1,8% in februari).
De oorlog in Oekraïne is een belangrijke aanjager van de inflatie. President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zei vorige maand dat de impact van de oorlog op de economie 'zeer substantieel' kan worden. Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer zei onlangs dat de oplopende inflatie ondernemers in de voedselketen - van agrarisch ondernemers, verwerkers, producenten tot retail - steeds meer pijn gaat doen. Zij kampen al met de effecten van oplopende kosten die zij proberen door te berekenen aan eindafnemers. Dat blijft ook komende maanden de uitdaging, aldus Mujagic.
Het CBS berekent twee verschillende cijfers voor inflatie. Eén op basis van de consumentenprijsindex (CPI) - die volgende week wordt gepubliceerd - en één op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Met dit laatste cijfer kan de inflatie in de eurozone worden vergeleken. De inflatie volgens CPI was in februari 6,2%.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.