De wereldwijde groei in de vraag naar suiker vlakt de laatste jaren af. Vooral in het Westen stabiliseert de suikerconsumptie of neemt deze zelfs lichtelijk af. De consumenten in deze ontwikkelde landen zijn bewust bezig met gezonde voeding en suiker past steeds minder goed in hun voedingspatroon.
Maar dat is niet de enige uitdaging in de suikerwereld. Want, wereldwijd hebben 43 landen (waaronder tien Europese lidstaten) een zogenoemde suikerbelasting ingesteld in de strijd tegen obesitas en/of een ongezonde levensstijl. Toch is het niet zo dat de suikerconsumptie overal stabiliseert. In Azië en Afrika was over de afgelopen vijf jaar namelijk sprake van een jaarlijkse groei van respectievelijk 1,5% en 3%.
Traditioneel is de suikermarkt een van de meest volatiele markten als het gaat om agrarische grondstoffen. Dat blijkt ook dit jaar weer. Net als veel andere grondstoffen, is de prijs van suiker sinds begin dit jaar ook gestegen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe of soja zakte de suikerprijs in april weg, om in mei weer te klimmen naar het niveau van maart. Overigens is de prijsstijging van suiker minder extreem dan die van andere grondstoffen. Waar de sojaprijs het hoogste niveau sinds 2007 bereikte is dat bij suiker het hoogste niveau sinds 2017.
Huidig seizoen eindigt met tekort
Voor seizoen 2020/2021 verwachten analisten dat consumptie van suiker groter is dan de productie. De wereldvoorraad neemt daardoor met 4,8 miljoen ton af, zo tonen de cijfers van de Europese Commissie. Op korte termijn kan dat voor fysieke tekorten zorgen in bepaalde regio's. Met name Azië is hier gevoelig voor, aldus verschillende analisten. Dit omdat die regio zwaar getroffen is door de verstoringen in de logistieke ketens als gevolg van de coronacrisis.
De ontwikkelingen op de oliemarkt hebben eveneens gevolgen voor de suikermarkt. Suikerriet kan namelijk gebruikt worden voor de productie van ethanol, in plaats van de productie van suiker. Brazilië, een van de grootste suikerproducenten ter wereld, is een belangrijke producent van bio-ethanol. Doorgaans kunnen producenten makkelijk wisselen tussen ethanol of suiker. Bij de huidige verhouding tussen de suikerpijs en de olieprijs is suiker nog net in het voordeel. Bij een (kleine) stijging van olieprijs of extra vraag naar ethanol kan die balans omslaan naar ethanol.
Productie groeit
Lagere suikerprijzen liggen op korte termijn echter niet in het verschiet, zo melden de verschillende analisten. De prijzen van een groot aantal van de (agrarische) grondstoffen liggen ver boven het meerjarige gemiddelde en daar wordt de suikerprijs in meegezogen.
Daarnaast zijn er zorgen over de stijgende inflatie. Investeerders en beleggers dekken zich in door bijvoorbeeld posities in grondstoffen te nemen. Verschillende banken zien dat speculanten hun suikerposities vergroot hebben. Historisch gezien zorgt deze groep vaak voor extra volatiliteit op de markt. Op langere termijn kan dat voor forse prijsbewegingen zorgen.