Shutterstock

Nieuws Retail

IJs en snoep in tien jaar goedkoper geworden

28 Mei 2021 - Linda van Eekeres

Ongezonde voeding is de afgelopen tien jaar in de winkel in verhouding goedkoper geworden en gezond voedsel duurder. De prijsstijging van gezond voedsel was 21%, terwijl dat bij de ongezonde keuze bijna 15% was. Voor ijs en snoep hoefde vorig jaar bij de kassa zelfs minder afgerekend te worden dan in 2010. Vers en gekoeld fruit is in tien jaar tijd 26% duurder geworden. Dat blijkt uit een analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd. 

De laatste twee jaar stegen de prijzen van ongezonder eten op jaarbasis wel iets sterker dan die van de gezondere keuze. Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in tien jaar tijd met 18%. De gemiddelde prijsstijging van voeding was iets hoger dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (17%).

IJs en snoep waren vorig jaar goedkoper dan in 2010. Suiker en sauzen stegen wel iets in prijs, maar minder dan gemiddeld. De prijsstijging van boter was maar liefst 66% en ook de prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees (zoals vleeswaren) steeg meer dan gemiddeld.

Van gezondere producten vooral melk en eieren duurder
Van de gezondere producten zijn vooral eieren duurder geworden, bijna 47%. Vooral in 2017 - toen fipronil in eieren werd ontdekt - stegen de prijzen. Verse halfvolle en magere melk werd in tien jaar tijd 43% duurder. Vooral in 2017 nam de prijsstijging toe. Dit komt volgens het CBS onder meer door gestegen prijzen bij de boeren en daarnaast handelsmarges, loonkosten en transportkosten.

Niet alle gezondere producten stegen sterker in prijs dan ongezondere. Zo werden sommige graanproducten, zoals mengsels van bakproducten en zetmeel, goedkoper en stegen andere gezondere producten maar licht in prijs.

Vers en gekoeld fruit 26% duurder
Vers en gekoeld fruit is in tien jaar tijd 26% duurder geworden, gedroogd fruit en noten stegen 29% in prijs. Bij fruitconserven was de prijsstijging kleiner (16%). Verse groenten stegen maar 6% in prijs. Groenteconserven werden 12% duurder. De prijs van vers fruit en verse groenten hangt ook af van weersinvloeden waardoor oogsten goed of minder goed zijn. De prijs van conserven is minder vatbaar voor weersinvloeden.

Gezondere dranken zijn in tien jaar tijd 21% duurder geworden, ongezondere dranken 17%. De relatief hoge prijsstijging van mineraalwater en frisdranken heeft te maken met een verhoging van de verbruiksbelasting in 2016. Kraanwater, dat niet tot de voedingsmiddelen wordt gerekend, was afgelopen jaar 4,1% duurder dan in 2010.

Uit gegevens van het CBS blijkt dat consumenten in 2019 12,8% van hun bestedingen uitgaven aan voedingsmiddelen en dranken voor thuisgebruik. Dat komt neer op gemiddeld €7,18 per inwoner per dag. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft berekend dat een gemiddelde volwassene voor €6,27 per dag volgens de Schijf van Vijf kan eten. Afhankelijk van geslacht, leeftijd en grootte van het huishouden is dat bedrag lager of hoger.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden