Shutterstock

Analyse Rijstmeel

Tekort rijstmeel kan leiden tot duurdere producten

14 Juni 2021 - Kimberly Bakker

De angst voor voedselinflatie is nog lang niet verdwenen. Naast hogere prijzen voor grondstoffen als tarwe, soja en maïs, neemt nu ook de prijs van rijstmeel in rap tempo toe. Vooral voor inkopers in de Europese Unie. De ernst van de coronapandemie in India en de logistieke wanorde zijn twee van de redenen daarvoor. Het zorgt er uiteindelijk voor dat alledaagse producten, waaronder babyvoeding en glutenvrije producten, komende tijd zomaar eens duurder kunnen worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Europese Unie is sprake van een tekort aan rijstmeel, stelde Jason Bull, de directeur van Eurostar Commodities onlangs. Door de zogenaamde 'Myanmar-coup' en de ernst van de coronapandemie in India is de productie van rijstmeel gehalveerd. Bovendien helpt het tekort aan container- en breakbulkschepen, met als gevolg hogere vrachtkosten en belastingtarieven, niet mee. Bull verwacht dat de prijzen voor alledaagse producten komende tijd duurder worden. Rijstmeel wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt als ingrediënt in diverse babyvoeding, desserts, beslag, stoofschotels en coatings. Maar ook veel glutenvrije producten hebben rijstmeel als ingrediënt, in plaats van tarwemeel.

Hoewel India een van de grootste producenten is, is het niet de grootste exporteur. Dat is namelijk Thailand. Dat land exporteerde vorig jaar voor $86,7 miljoen aan rijstmeel. Het heeft daarmee een aandeel van 20% in de totale rijstmeelexport. Dat de Europese Unie een belangrijke bestemming is, blijkt ook uit de cijfers. Na de Verenigde Staten ($62,1 miljoen) en China ($36,4 miljoen) wordt bijna de volledige top 10 ingevuld met Europese bestemmingen. België leidt met een importwaarde van $33,1 miljoen. Nederland staat op plek vijf, met een importwaarde van $32,1 miljoen. Met name voor Europese inkopers is de stijgende prijs dus een groot probleem. Vooral omdat ook de vraag stijgt. Afgelopen drie jaar steeg de import richting Nederland bijvoorbeeld met 4% en richting België zelfs met 65%.

Vraag neemt nu weer toe
Nu de coronamaatregelen in de Europese Unie langzaamaan versoepeld worden, met het Verenigd Koninkrijk in de kopgroep, neemt de vraag naar rijstmeel verder toe. Om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen, kiezen steeds meer fabrikanten ervoor – zo stelt Bull – om langkorrelige rijst te malen tegen een zeer hoge prijs. "Dit kan alleen maar leiden tot enorme prijsstijgingen voor artikelen als babyvoeding die afhankelijk zijn van rijstmeel als hoofdingrediënt." Voor voedingsmiddelengiganten Danone, Unilever en Nestlé resulteert het immers in stijgende kosten, die zij vervolgens doorberekenen aan de consument.

Bull geeft aan dat de totale prijsstijging in bijvoorbeeld babyvoeding afhangt van het percentage rijstmeel in het recept. "Recepten die 60% rijstmeel gebruiken zullen meer worden beïnvloed", stelt hij. Afgelopen periode is de prijs van rijstmeel an sich met 32% gestegen. "Voor babyvoeding kan dat resulteren in een prijsstijging van 5% tot 10%. Ik verwacht dat die hogere prijs binnen de kortste keren doorberekend wordt, gezien de prijs inmiddels als zes maanden stijgende is." Kortom: de voedselinflatie zet duidelijk door.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden