Suiker zit al enkele jaren in het beklaagdenbankje, omdat het product slecht matcht met de groeiende aandacht voor een gezonde leefstijl. Toch is daar op de wereldwijde suikermarkt momenteel weinig van te merken. De prijs zakt, maar beweegt op een relatief hoog niveau.
Eerder dit jaar steeg de suikerprijs nog naar een recordhoogte. Op 22 februari kwam de slotnotering van de suikerprijs op de Liffe in Londen uit op $488,40 per ton. Dat is ruim boven het niveau van voor de coronacrisis. En vele malen hoger dan het dieptepunt in april vorig jaar. Net als vele andere grondstoffen kelderde suiker in prijs bij de uitbraak van de coronapandemie, tot $307,50 per ton op het laagste punt.
Meer vraag dan aanbod
Lange tijd bleef structureel herstel uit, onder andere door een grote suikerproductie in Brazilië in seizoen 2019-2020. Maar dat veranderde dit jaar en de suikerprijs kroop definitief uit zijn schulp. Een beweging die vooral wordt gevoed door enige krapte in het aanbod enerzijds en een stijgende mondiale vraag anderzijds. Jawel, ondanks de negatieve impact van suiker op de volksgezondheid neemt de vraag dus toe. Vooral in Azië, het Midden-Oosten en Afrika stijgt de suikervraag, gemiddeld met 1,2% tot 2,5% per jaar.
De Internationale Suikerorganisatie (ISO) gaat er nog steeds vanuit dat de consumptie harder groeit dan de productie. Hierdoor zullen de wereldwijde suikervoorraden slinken. Er wordt rekening gehouden met een suikertekort van 4,8 miljoen ton aan het einde van seizoen 2020-2021 in september. Ook de vraag naar bio-ethanol, waarvoor suikerriet als grondstof kan dienen, trekt weer aan. Het zijn ontwikkelingen die momenteel bijdragen aan een relatief hoge suikerprijs.
Meer suiker in India
Donderdag 17 juni sloot de Liffe-koers op $425 per ton suiker. Daarmee heeft de suikerprijs wel een daling ingezet ten opzichte van het prijsrecord afgelopen februari. De situatie rondom de suikerrietoogst in India speelt hier waarschijnlijk een rol. India is wereldwijd de één na grootste suikerproducent met een productie van ruim 26 miljoen ton suiker per jaar. Het land kampt al jaren met een flinke suikerberg en doet daar dit seizoen nog een schepje bovenop. De productie is met 12% gestegen.
Kleinere oogst in Brazilië
Andere grootmachten in de wereldwijde suikermarkt zijn onder meer Brazilië en Thailand. En in deze landen is de productie dit seizoen juist lager dan afgelopen seizoen. Met name de productie van Brazilië is erg bepalend voor de mondiale suikermarkt, omdat het land veruit de grootste suikerexporteur ter wereld is. Bijna de helft van de wereldwijde suikerexport is in handen van de Brazilianen. De suikerrietoogst in Brazilië is dit seizoen 11% kleiner dan vorig seizoen, toen de productie bovengemiddeld was.
Kortom, nog genoeg ontwikkelingen die de mondiale suikermarkt in beweging én in balans houden. De prijs mag dan wel een dalende trend laten zien, van mineur lijkt voorlopig nog geen sprake.