Palmolie zit in veel producten, van voedingsmiddelen tot biodiesel. Dit jaar wordt er naar verwachting wereldwijd meer palmolie geproduceerd dan afgelopen jaar. Indonesië neemt daarvan meer dan de helft voor zijn rekening. India is de grootste importeur.
Palmolie wordt gewonnen uit de vrucht van de oliepalm, die vooral goed presteert in tropische landen. De productie is relatief goedkoop. Er is een hoge hectareopbrengst en grond en arbeid is in de productielanden goedkoop. Palmolie staat echter ook in een kwaad daglicht. Voor het aanleggen van de plantages worden bomen gekapt in regenwouden in Latijns-Amerika, Azië en Afrika en arbeiders worden geregeld uitgebuit.
De voedingsindustrie is daarom op zoek naar vervangers, denk aan de palmolievrije margarine van het merk Flower Farm. Ondanks de bezwaren, wordt de wereldwijde productie opgevoerd. Volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA komt de productie van palmolie wereldwijd dit jaar uit op 76,4 miljoen ton. Vorig jaar was dat 73,2 miljoen ton en in 2019 nog 72,7 miljoen ton.
Indonesië goed voor 58% van wereldproductie
Indonesië is veruit de grootste producent, met 58% van de wereldproductie (44,5 miljoen ton). Maleisië volgt met 26% (19,7 miljoen ton). Daarna hebben we het over minder grote aandelen, maar nog steeds over grote getallen: Thailand (4%, met 3,1 miljoen ton), Colombia (2%, met 1,6 miljoen ton), Nigeria (2%, met 1,3 miljoen ton). Veel andere landen produceren 1% of minder van de wereldproductie. De lijst van USDA telt 28 productielanden, waarvan Venezuela de hekkensluiter is met 8.000 ton.
Van de geproduceerde palmolie wordt volgens USDA naar verwachting in 2021 ongeveer 52 miljoen ton naar het buitenland geëxporteerd. Indonesië is ook de grootste exporteur van palmolie en voert meer dan de helft (57%, of 29,5 miljoen ton) van de wereldwijd geëxporteerde palmolie uit. Maleisië staat als tweede productieland ook op de tweede plaats als exportland met 33% (17,2 miljoen ton). Guatemala volgt met 2%.
India grootste importeur van palmolie
India is de grootverbruiker van palmolie en volgens USDA goed voor 16% van de import (8,3 miljoen ton). China volgt met 14% (7,2 miljoen ton). De Europese Unie in zijn geheel importeert bijna evenveel (6,8 miljoen ton). De Verenigde Staten importeert 'slechts' 1,7 miljoen ton (3%).
Als je kijkt naar de Europese Unie, dan zijn we de afgelopen jaren niet significant minder palmolie gaan importeren: 7,1 miljoen ton in 2019, 6,5 miljoen ton in 2020 en 6,8 miljoen ton in 2021. Ook de Verenigde Staten blijven stabiel met 1,5 miljoen ton in 2019, 1,4 miljoen ton in 2020 en 1,5 miljoen ton dit jaar.
De cijfers zeggen overigens niet alles over het gebruik van palmolie in een land. De cijfers gaan over palmolie als grondstof, er kunnen ook producten worden ingevoerd waar al palmolie in verwerkt is.