Shutterstock

Nieuws Rabobank

Productie kip daalt in 2023 door 1 ster Beter Leven

2 Juli 2021 - Linda van Eekeres

Supermarkten hebben massaal aangegeven dat zij in 2023 alleen nog kip van het 1-ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming willen verkopen. Rabobank verwacht dat daardoor het productievolume van vleespluimveehouderij met ruim 20% daalt. "Ondernemers moeten zich afvragen of de reguliere markt voor hen voldoende toekomstperspectief biedt nu de concurrentie steeds internationaler wordt", aldus de Rabobank.

Vanaf 2023 verkoopt 80% van de Nederlandse retailers alleen nog pluimveevlees met het 1-ster Beter Leven-keurmerk. De impact hiervan is groot voor iedereen in de Nederlandse vleeskuikenhouderij, stelt Jeroen van den Hurk, sectorspecialist pluimveehouderij bij Rabobank. Voor de omschakeling naar overdekte uitloop is 800.000 m2 extra staloppervlak nodig bij een gelijkblijvende vraag vanuit de retail. Hier kan ook bestaand staloppervlak voor worden gebruikt. Rabobank verwacht dat hier een investering van ongeveer €200 miljoen tot 250 miljoen voor nodig is.

Rabobank schat in dat het productievolume van de vleespluimveehouderij in Nederland door de aanstaande overgang naar het keurmerk met meer dan 20% daalt. "Dit hangt af van de mogelijkheid en bereidheid om voor de omschakeling te zorgen. De impact op toeleveranciers en afnemers van pluimveevlees is dan ook groot. Afhankelijk van de ontwikkelingen kan het voervolume voor pluimvee bijvoorbeeld dalen met 200.000 ton", aldus Rabobank.

Alle schakels van keten moeten strategische keuzes maken
Alle schakels van de keten moeten strategische keuzes maken, stelt de bank. "Terugverdientijden liggen normaliter al snel boven de tien of vijftien jaar. Of men wil investeren in een overdekte uitloop hangt voor een groot deel af van het langetermijnperspectief. Het verwachte of gegarandeerde rendement op de investering is de basis hiervoor. Ook de samenwerking op lange termijn tussen retailers, slachter of verwerker, keurmerkhouders en andere betrokken ketenpartijen is van belang. Partijen moeten samenwerken aan hetzelfde doel, om zo een perspectiefvolle toekomst voor alle partijen in de keten te creëren."

Ondernemers moeten zich afvragen of de reguliere markt voldoende toekomstperspectief biedt nu concurrentie steeds internationaler wordt, stelt de bank. "Zo kunnen slachterijen in Polen goedkoper werken. Ook belangrijke afzetlanden bewegen mogelijk in de toekomst meer naar andere productiestandaarden, denk bijvoorbeeld aan het European Chicken Commitment. Welke impact dit alles heeft, wordt de komende jaren duidelijk. Het is wel helder dat het reguliere deel van de sector zal krimpen."

Marktomstandigheden afgelopen maanden verbeterd
Rabobank verwacht dat de markt voor Europees pluimveevlees komende tijd verbetert door aantrekkende vraag door het opheffen van de coronamaatregelen. De vraag naar pluimveevlees vanuit de retail is in het tweede kwartaal weer gegroeid. Al is er minder vraag dan in 2020. Naar verwachting neemt de vraag naar pluimveevlees vanuit de foodservice en de reisbranche in de tweede helft van het jaar toe. De afzet is voor 25% afhankelijk van deze kanalen.

De marktomstandigheden zijn afgelopen maanden vooral verbeterd door een lager aanbod. Het aanbod van de zes belangrijkste Europese pluimveevleesproducenten daalde tussen januari en april met 3,5%. In Nederland daalde het aanbod met 17%, in Spanje met 5% en in Polen met 4%. Belangrijkste redenen waren: een lage winstgevendheid in 2020, de gestegen voerprijzen, de uitbraken van de vogelgriep en een verschuiving naar lagere bezettingen in Noordwest-Europa. Ook de Brexit speelde een rol. De export naar het Verenigd Koninkrijk is in de eerste vier maanden van 2021 met 28% gedaald. Dit zorgde voor een daling in de totale export van Europees pluimveevlees met 16% naar 683.000 ton.

Productie daalt 2% tot 3%
Rabobank verwacht dat de pluimveevleesproductie in Europa in 2021 met 2% tot 3% daalt, door onder meer uitbraken van vogelgriep, hoge voerprijzen en de verschuiving naar een lagere bezetting in Noordwest-Europa. Door de voortdurende vogelgriep in delen van Europa blijft herstel van export vanuit Europa een uitdaging. Ook wil het Verenigd Koninkrijk de zelfvoorzieningsgraad in pluimveevlees verhogen door de productie uit te breiden.

Voerprijzen blijven hoog en wisselvallig. Door een laag aanbod van granen en oliezaden in de exportlanden en risicovolle weersomstandigheden blijven goede opbrengsten nog onzeker, stelt de sectorspecialist. Ondanks een geschatte daling van 15% in de tweede helft van 2021 (in vergelijking met de piek in het tweede kwartaal) blijven de voerprijzen voor wereldwijd hoog. Door relatief goede oogstvooruitzichten in de Verenigde Staten en Oost-Europa liggen deze voerprijzen wel iets onder het niveau van het tweede kwartaal en misschien iets onder eerdere verwachtingen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Bedrijven

Rabobank verstrekt meer krediet aan agri en food

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden