Turkije doet goede zaken als het gaat om de export van pastaproducten. Het land was afgelopen jaar de derde grootste exporteur van pasta (na Italië en de Verenigde Staten), maar kan daar dit jaar nog een stapje bovenop doen. Turkije heeft in de eerste vijf maanden van het jaar namelijk al meer pasta geëxporteerd dan een jaar geleden. En kijken we naar de cijfers over afgelopen jaren, dan zit er nog genoeg in het vat.
In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft Turkije ruim $3 miljard aan graanproducten geëxporteerd. Het land heeft in die periode aan 212 landen producten geleverd. Dat blijkt uit cijfers van de Turkse sectorraad voor granen en peulvruchten. Banketproducten, meel en pasta hebben het meeste bijdragen aan die prestatie. "Toch waren ook de eerste maanden van dit jaar uitdagend te noemen. De koopkracht is wereldwijd achteruitgaan, vooral in de regio's in het Midden-Oosten, Afrika en het Verre Oosten", meldt de organisatie.
De export van banketproducten leverde het land $485 miljoen op en tarwemeel was goed voor $390 miljoen. Pasta zorgde voor een inkomen van $290 miljoen. Daarmee heeft het land al meer geëxporteerd dan vorig jaar. Turkse paste werd afgelopen jaar voornamelijk geëxporteerd naar Japan, het ging toen om een waarde van $51,6 miljoen. Omgerekend in tonnen betreft het ruim 61 duizend ton. Op de tweede plaats staan de Verenigde Staten, met een afname van 28 duizend ton. Het leverde Turkije vorig jaar $24,5 miljoen op. De top drie wordt voltooid door Canada, met een afname van 16 duizend ton - ter waarde van $8,8 miljoen.
Ook vorig jaar zat de pasta-export al in de lift. Zo steeg de export naar Japan in waarde met bijna 36%. Als we kijken naar de exportwaarde richting de Verenigde Staten, dan is zelfs een plus zichtbaar van 210%. Over de afgelopen vijf jaar steeg de exportwaarde zelfs met 897%. Ook de export naar China steeg flink, de afgelopen vijf jaar met 136%. Met de bekendmaking van de cijfers over de eerst vijf maanden, lijkt die groei duidelijk door te zetten. En daarmee zou het de tweede plaats van de Verenigde Staten over kunnen nemen. Dat land exporteerde afgelopen jaar voor $153 miljoen aan pasta. Italië blijft met kop en schouders bovenaan staan. De exportwaarde lag vorig jaar op $2,4 miljard.
Nederland heeft kleine rol
Nederland speelt slechts een kleine rol in de groeiende pasta-export van Turkije. Afgelopen jaar importeerden we voor $1,5 miljoen aan pasta uit het land. Dat is wel een stijging van 33% ten opzichte van het jaar daarvoor. In volumes gaat het om een afname van 2.000 ton. Over de afgelopen vijf jaar is de groei forser. De importwaarde steeg met 158%. Dit lijkt voornamelijk ten koste te zijn gegaan van Duitsland (-33%) en België (-8%). Wij importeren nog altijd het meeste uit Italië, namelijk ter waarde van $55,2 miljoen (+50% over de afgelopen vijf jaar).