Steeds meer boeren in Vlaanderen zijn geïnteresseerd in de wijnbouw. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de minister van Landbouw, Hilde Crevits, afgelopen week deelde tijdens een bijeenkomst met wijnbouwers. Doordat het aantal wijnboeren in Vlaanderen zo hard toeneemt, stijgen ook het areaal en de productie flink door.
De wijnbouw in Vlaanderen zit in de lift. Het aantal wijnbouwers groeide over het afgelopen jaar met 20 stuks; van 114 naar 134. Zij hebben vorig jaar in totaal 1,1 miljoen flessen wijn geproduceerd. Landbouwminister Hilde Crevits concludeert daardoor dat de Vlaamse wijnbouw steeds harder groeit. "Het is inmiddels een zelfstandige sector geworden in onze grote landbouwfamilie én geen klein broertje van", zo meldde ze afgelopen week op een bijeenkomst van wijnboeren.
In de Belgische provincie Limburg was de groei het grootste, met tien nieuwe wijnboeren. In totaal zijn in die provincie nu 37 wijnbedrijven. In Vlaanderen zijn inmiddels twee keer zoveel wijnboeren als in Wallonië. Ook het areaal bestemd voor de wijnbouw is in Vlaanderen afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Over 2020 kwam het wijnbouwareaal uit op 327 hectare, wat een groei van 57 hectare betekent met het jaar daarvoor. Ten opzichte van twee jaar geleden is zelfs een toename zichtbaar van bijna 100 hectare. Gemiddeld heeft een wijnboer in Vlaanderen drie hectare aan grond.
Groter areaal betekent hogere productie
Het gestegen areaal in de wijnbouw heeft logischerwijs tot gevolg dat ook de productie toeneemt. In Vlaanderen werd over het afgelopen jaar ongeveer 850.000 liter wijn geproduceerd. Dat is bijna 100.000 liter meer dan een jaar eerder. Met name witte wijn is populair, met een productie van 466.000 liter. Mousserende witte wijn (177.000 liter), rode wijn (130.000 liter), rosé (52.000 liter) en mousserende rosé (25.000 liter) volgen daarna.
Crevits ziet het als een positieve ontwikkeling. "En die moeten we ook blijven ondersteunen." Die gedachte is niet vreemd. De wijnmarkt is namelijk een groeiende markt. Eerder maakte onderzoeksbureau IWSR bijvoorbeeld al bekend dat de wereldwijde consumptie van alcoholische dranken dit jaar verder stijgt. Voor 2021 wordt een plus verwacht van 2,9%. Vooral voor zogenaamde 'ready-to-drink-verpakkingen' is komende jaren een grote plus te verwachten: +10,2%. Wijn kan goed inspelen op die trend. De verwachting is dan ook dat er nog wel meer boeren zullen overstappen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.