Shutterstock

Analyse Grondstofanalyse

Watermeloen uit hele wereld, en het Westland

14 Juli 2021 - Linda van Eekeres

Watermeloen van Nederlandse bodem. Een tomatenteler uit het Westland heeft de primeur: de eerste Nederlandse mini-watermeloen (uit de kas) ligt in de winkel. Waar komen al die andere watermeloenen vandaan?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederland importeerde afgelopen jaar de meeste watermeloenen vanuit Costa Rica (22%, ter waarde van $27 miljoen), Spanje (20%, $24,1 miljoen), Brazilië (19%, $23 miljoen) en Marokko (14%, $17,1 miljoen). De andere landen in de top tien zijn: Duitsland (7%, $8,4 miljoen), Panama (7%, $8,3 miljoen), Italië (2% $3 miljoen), Zuid-Afrika (2%, $2,5 miljoenen) en Frankrijk (2%, $2 miljoen). De aanvoer uit Spanje steeg 18% en die uit Marokko 32% in vergelijking met een jaar eerder. De import uit Costa Rica daalde 9% en die uit Brazilië 4%.   

China teelt meeste watermeloenen
China teelt wereldwijd de meeste watermeloenen, ongeveer 71% van de wereldproductie in 2019. Dat komt neer op 60,7 miljoen ton. Turkije volgt op zeer grote afstand met een aandeel van 5% (3,9 miljoen ton). India staat op de vierde plaats met 3% (2,5 miljoen ton). De andere landen in de top tien zijn: Brazilië, Algerije, Iran, Rusland, de Verenigde Staten en Egypte. Europese landen staan niet in het rijtje. In 2019 was Spanje goed voor 1,4% van de wereldproductie (1,2 miljoen ton). 

Spanje was afgelopen jaar wel de grootste exporteur van watermeloenen, met een waarde van $508,9 miljoen en een aandeel van 27%. Mexico volgt met $298,9 miljoen (16%) en de Verenigde Staten staan op de derde plaats met $150,1 miljoen (8%). Nederland staat op de zesde plaats met $97,2 miljoen (5%), achter Italië ($128,3 miljoen, 7%,) en Marokko ($110,3 miljoen, 6%).

Slecht weer drukt verkoop
Watermeloen is bij uitstek fruit dat zich leent voor verfrissing op een warme, zonnige dag. Door het wisselvallige weer hadden consumenten in Europa dit seizoen tot nu toe minder trek in watermeloen en dat is te zien in de vraag. Door de weersomstandigheden is op sommige plaatsen ook de teelt verstoord.

De constante regen en temperaturen onder de 20 graden hadden volgens 'Observatorio de Precios y Mercados de Andalucía' tot juni een negatieve invloed op de vraag. Daarna verbeterden de weersomstandigheden zowel in Spanje als geheel Europa en daarmee steeg de vraag. De prijzen herstelden zich volgens het bureau echter niet en stabiliseerde rond de €0,20 per kilo. De gemiddelde prijs van watermeloen is in het Spaanse Almería met 37% gedaald in vergelijking met vorig seizoen.

Dit weekeinde stijgt volgens de voorspellingen het kwik en laat de zon zich vaker zien. Er zullen daarmee ook vaker watermeloenen in het winkelmandje terecht komen, uit bestemmingen over de hele wereld, of misschien wel uit het Westland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden