De hoge wereldprijzen voor palmolie zijn, volgens verschillende analisten, niet zomaar verdwenen. Ook niet nu Indonesië de exportheffingen heeft verlaagd en India de importheffingen op geraffineerde palmolie tijdelijk opschort en die van ruwe palmolie verlaagd. De voorraden zijn te laag en de productie van biodiesel neemt nog altijd toe.
Palmolie wordt verwerkt in heel veel producten, van voedingsmiddelen tot biodiesel. De teelt is vooral productief in tropische landen, met een hoge hectareopbrengst. Indonesië is veruit de grootste producent van palmolie, met 58% van de wereldproductie. Jaarlijks gaat het om zo'n 44,5 miljoen ton. Dit seizoen zou de productie zelfs uit kunnen komen op 47 miljoen ton. Dat is geen op zichzelf staande trend, want de wereldproductie van palmolie neemt toe. Van al die geproduceerde palmolie wordt ongeveer 52 miljoen ton geëxporteerd. Indonesië exporteert jaarlijks zo'n 29,5 miljoen ton, oftewel 57% van het totaal.
De grootste ontvanger van die Indonesische palmolie is India. Het land is goed voor ongeveer 16% van de wereldwijde palmolie-import. Het gaat om een hoeveelheid van 8,3 miljoen ton, waarvan het merendeel dus uit Indonesië komt. China volgt met circa 14% van de totale wereldwijde import, oftewel 7,2 miljoen ton. De Europese Unie in zijn geheel importeerde afgelopen seizoen bijna evenveel, namelijk 6,8 miljoen ton.
Exportheffingen en invoerkosten
Als gevolg van de coronapandemie is de markt voor palmolie wel behoorlijk verstoord. Zo stelde Indonesië afgelopen december heffingen in op de export van palmolie. Die heffingen varieerden van $55 tot $255 per ton, afhankelijk van de prijs op dat moment. Het zorgde voor veel woede onder de Indonesische producenten van ruwe palmolie, die waren namelijk van mening dat dit de exportvraag fors zou kunnen verminderen. Dat gebeurde niet. Inmiddels is de heffing verlaagd tot maximaal $175 per ton.
Tegelijkertijd heeft India de invoerbeperkingen op geraffineerde palmolie opgeheven en die van ruwe palmolie met 5% verlaagd, tot 31 december. Dit om de lokale prijzen, die het afgelopen jaar met bijna 100% zijn gestegen, te verlagen. Ook wil het land zo de beschikbaarheid van eetbare oliën op de binnenlandse markt vergroten. Dat de beschikbaarheid afgenomen is en de prijzen zo hard gestegen zijn, heeft deels te maken met de stijgende prijzen van zonnebloemolie. De import werd hierdoor ontmoedigd.
Hoge prijzen houden aan
Toch is niet de verwachting dat de verlagingen van de exportheffingen in Indonesië en de importheffingen in India de palmolieprijs verlagen. Daar zijn volgens analisten meerdere redenen voor. Wereldwijd zijn de voorraden van oliezaden namelijk laag. Dankzij het slechte weer in Zuid-Amerika en de aanhoudend sterke vraag vanuit China zal de voorraad krap blijven. Bovendien blijft Indonesië zijn doel nastreven om een hogere palmolie-bijmenging in biodiesel te realiseren, blijft Maleisië worstelen met tekorten aan arbeidskrachten in zijn palmplantages en groeit de bevolking in Azië nog steeds.