Nederlanders kochten afgelopen half jaar meer groenten en fruit. Eén van de grootste stijgers in de fruitverkoop is de blauwe bes. De opmars die het product al enkele jaren maakt, lijkt vooralsnog niet te stoppen. Een zomerproduct dat ook 's winters goed smaakt.
Het seizoen van blauwe bessen is weer losgebarsten in Nederland. In de maanden juli, augustus en september is het product vers van eigen bodem rijkelijk verkrijgbaar. In ons land wordt op ongeveer 950 hectare blauwe bessen geteeld. In 2010 was dat nog amper 530 hectare. Dat betekent dat het areaal in tien jaar tijd met 80% is toegenomen. Daarmee spelen telers in op de almaar stijgende vraag naar blauwe bessen.
14% meer blauwe bessen verkocht
De Nederlandse consument kocht in de eerste zes maanden van 2021 maar liefst 14% meer blauwe bessen dan in het jaar ervoor, zo blijkt uit recente cijfers van GroentenFruit Huis. Daarmee scoorde de blauwe bes boven het gemiddelde, want over de hele linie kochten Nederlanders 3% meer fruit dan vorig jaar. In 2020 was ook al een aanzienlijke stijging in de groenten- en fruitaankopen te zien: 9% meer dan in 2019. Sinds de uitbraak van de coronapandemie wordt er meer tijd thuis doorgebracht en gezond eten is hoger op het prioriteitenlijstje van de consument komen te staan.
Blauwe bessen hebben wat dat betreft een aantal zeer gunstige eigenschappen. Het zijn kleine gezondheidsbommetjes vol vitamines en antioxidanten, die ontstekingsremmend werken. Dit heeft onder meer een positieve invloed op het immuunsysteem. En als corona veel mensen iets heeft geleerd, dan is het wel dat het loont om te investeren in je weerstand en om je immuunsysteem te verstevigen. Het consumeren van blauwe bessen kan daar aan bijdragen.
Peru en Chili grootste exporteurs
Toch zaten blauwe bessen ook voor de coronapandemie al flink in de lift. De consumptie beperkt zich al lang niet meer tot de zomermaanden. Blauwe bessen vinden jaarrond gretig aftrek en worden dan ook in grote hoeveelheden geïmporteerd. Vooral Peru en Chili zijn belangrijke leveranciers. De landen hebben een aandeel in de wereldwijde export van respectievelijk 28% en 16%. Op de derde plek van grootste exporteurs staat Nederland met een aandeel van 12%.
Ons land geldt als een belangrijk doorvoerland en voorziet vooral andere Europese bestemmingen van blauwe bessen. Met een aandeel van 13% in de wereldwijde import is Nederland de op een na de grootste importeur van blauwe bessen. Alleen de Verenigde Staten importeren meer blauwe bessen en hebben een importaandeel van 32%. In 2020 passeerde de Nederlandse import de grens van 100 miljoen kilo blauwe bessen, goed voor een waarde van bijna €600 miljoen.
Rek is er nog niet uit
Daarmee stond de blauwe bes afgelopen jaar op plek vijf van meest geïmporteerde fruitsoort. En dat terwijl het product tien jaar geleden nog niet eens in de top-10 te vinden was. Dat de rek er nog niet uit is bewijzen de recente verkoopcijfers. Marktanalisten zien nog steeds nieuwe kopers op de markt verschijnen, terwijl ook bestaande kopers van blauwe bessen hun consumptie blijven opvoeren.
Zij moeten dit seizoen mogelijk wel iets dieper in de buidel tasten voor blauwe bessen. Mondiaal gezien is er sprake van een iets lager aanbod, wat zorgt voor hogere prijzen. Komende weken zal er in Nederland echter nog geen sprake zijn van schaarste met voldoende aanbod van eigen bodem, en een stevige aanvoer uit Oost-Europa en Duitsland.