De kiwi is een graag geziene gast bij Nederlanders op de fruitschaal. De fruitsoort staat op een stevige achtste plaats in de top-10 van het meest geconsumeerde vers fruit. De meeste kiwi’s die wij eten komen uit Nieuw-Zeeland waar dit jaar een recordoogst werd binnengehaald.
Denk je aan kiwi's, dan denk je aan Nieuw-Zeeland. Met een exportaandeel van 54% domineert het land de wereldwijde handel in de fruitsoort. Toch is het niet de grootste producent. Die beurt valt China ten deel. De Chinezen zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de wereldwijde productie wat neerkomt op 2,3 miljoen ton kiwi's. Die hebben echter voornamelijk de binnenlandse markt als bestemming.
Op exportvlak speelt China een nauwelijks noemenswaardige rol. Sterker nog: China is niet alleen de grootste producent, maar is samen met Japan ook de grootste importeur van kiwi's. Beiden landen hebben een aandeel van bijna 14% in de mondiale kiwihandel. Met Nieuw-Zeeland als veruit de belangrijkste leverancier.
Recordoogst van 2020 geëvenaard
Nieuw-Zeeland is (na China) de grootste kiwiproducent, op de voet gevolgd door Italië en Chili. Het land telt zo'n 2.800 telers met 13.000 hectare aan boomgaarden. Afgelopen jaar zorgden zij voor een recordoogst van 157 miljoen kratten, wat neerkwam op ongeveer 600.000 ton kiwi. Het gaat om groene en gele kiwi's die allen verhandeld worden onder het merk Zespri. In zeer beperkte mate worden ook rode kiwi's geleverd, maar die zijn veel minder bekend.
Naar verluidt is het oogstrecord in Nieuw-Zeeland opnieuw verbroken. De laatste kiwi's zijn in juni geoogst en worden tot ver in het najaar naar landen over de hele wereld geëxporteerd. Naast China en Japan is Europa een belangrijke bestemming. Veel kiwi's komen via de haven van Antwerpen binnen.
België heeft een importaandeel van 9% in de wereldwijde handel en is de derde grootste importeur, blijkt uit cijfers van marktbureau Tridge. Daarna volgen Spanje (8%), Duitsland (7%) en Nederland (6%). Ook Italië is een belangrijke leverancier voor Europa, vooral in omliggende landen. Daarbij gaan relatief veel Italiaanse kiwi's naar de Verenigde Staten.
Meer vraag sinds corona
De vraag naar kiwi's is al lange tijd stevig. De uitbraak van het coronavirus heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. De pandemie heeft de vraag naar gezond voedsel verder aangetrokken en kiwi's staan bekend om hun hoge gehalte vitamine C. In de Verenigde Staten bereikten de kiwiprijzen begin van dit jaar het hoogste punt van de afgelopen vijf jaar. Gemiddeld werd er $2.750 per ton betaald.
De hoge prijssetting in de Verenigde Staten had ook te maken met een iets kleinere oogst in Californië, maar wereldwijd zitten de prijzen van kiwi's in de lift. Enkele landen uitgezonderd, zoals China waar de productie hard toeneemt en prijzen dalen, maar China is dan ook geen speler van betekenis in de mondiale handel. Wereldwijd bedroeg de gemiddelde exportprijs van kiwi's in 2020 $2.276 per ton. En dat was 16% meer dan het jaar ervoor.
In de Nederlandse supermarkt lag de gemiddelde prijs voor kiwi's eind juli net boven de €2 per 500 gram. Dit voorjaar bewoog die prijs rond de €1,50. Kiwi's zijn dus weer iets duurder geworden en liggen nu op hetzelfde niveau als vorig jaar, toen de prijzen stevig waren.