Onze zuiderburen hebben afgelopen jaar wederom de meeste diepvriesgroenten verhandeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. Het gaat om een exportcijfer van 3,9 miljoen ton. Nederland staat op een tweede plaats, met een export van 1,89 miljoen ton.
In de Europese Unie zijn over het afgelopen jaar 8,6 miljoen ton diepvriesgroenten verhandeld. Dat is een daling van 7,3% ten opzichte van een jaar eerder. De exportwaarde daalde in dezelfde periode met 6,5% tot $8,4 miljard. België is en blijft koning voor wat betreft de export van diepvriesgroenten, met een exportwaarde van $3,3 miljard. In absolute aantallen exporteerde het land afgelopen jaar 3,9 miljoen ton (-2,3%). Het land heeft daarmee een aandeel van 45% in de totale Europese export van diepvriesgroenten.
Nederland volgt op een tweede plek, met een export van 1,89 miljoen ton. Afgelopen jaar liet het van alle grote exporteurs wel de stevigste daling zien, namelijk een afname van 15,4%. Toch heeft het nog altijd een exportaandeel van 22%. De exportwaarde bedroeg over het afgelopen jaar $1,9 miljard. Spanje sluit de top drie af met een exportwaarde van $818 miljoen. Daarmee heeft het een aandeel van 8,5% in de totale exportmarkt van diepvriesgroenten.
Exportprijs
De exportprijs voor diepvriesgroenten is in de Europese Unie vrijwel ongewijzigd gebleven, op $974 per ton. De hoogte van de prijzen varieerden wel behoorlijk: van bijna $1.200 per ton in Frankrijk en Duitsland tot $831 in Polen en $867 in België.