Agrifoto

Analyse Aardbeien

Zomerkoninkje geliefd fruit bij Nederlanders

13 Augustus 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Het Zomerkoninkje blijft geliefd bij Nederlandse consumenten. De consumptie van aardbeien steeg de afgelopen drie jaar met zo'n 30% naar 45 miljoen ton. Tegenwoordig is het seizoen veel langer dan een aantal jaren geleden. En voorheen werden aardbeien vooral gekocht in juni, juli en augustus. Doordat meer kwekers aardbeien telen in kassen en tunnels, loopt het seizoen tegenwoordig van april tot het einde van de herfst.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit handelsgeluiden blijkt dat de kwaliteit van aardbeien deze zomer matig is. Dat heeft te maken met de regenachtige zomer. De vele buien vanaf half juni hebben de kwetsbare vrucht beschadigd, wat tot lagere volumes heeft geleid. Tegelijkertijd heeft de ontwikkeling niet direct tot heel hoge prijzen geleid. Op 9 augustus kostte één pond aardbeien circa €5,25, maar de prijs is nu zakkende omdat het aanbod uit de kassen stijgt.

Aardbeien in tunnels
De aardbeienproductie is afgelopen tien jaar verdubbeld, tot 78 miljoen kilo in 2020, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt doordat meer telers aardbeien telen onder glas en in tunnels. Het totale productieareaal voor aardbeien is in Nederland al twintig jaar min of meer stabiel op 1.500 tot 1.600 hectare per jaar. Maar, de bedekte teelt steeg vanaf 2010 van 285 hectare tot ruim 500 hectare in 2020. In de totale productie is het aandeel van aardbeien onder glas en plastic inmiddels meer dan 70%.

In Europa produceert Spanje de meeste aardbeien. Huelva, op het Iberisch Schiereiland, is een belangrijk productiegebied; met veel zonuren door de ligging aan de zee. Spanje exporteert wereldwijd ook de grootste volumes aardbeien ($670 miljoen op jaarbasis). Op de hielen gevolgd door Mexico ($654 miljoen dollar) en de Verenigde Staten (€470 miljoen). Nederland staat op de vierde plaats, met een exportwaarde van $295 miljoen. België sluit de top-5 af met een exportwaarde van $182 miljoen.

De Verenigde Staten importeert daarentegen het grootste volume aardbeien wereldwijd ($850 miljoen), gevolgd door Duitsland, Canada en het Verenigd Koninkrijk. 

China wordt rijker
In China kwam de oogst van aardbeien in 2018 op bijna drie miljoen ton uit. China produceert steeds meer aardbeien voor de binnenlandse markt, omdat de koopkracht stijgt en het land steeds rijker wordt. Het Aziatische land produceert ook veel diepvriesaardbeien, die gretig aftrek vinden in vooral Mexico en Polen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden