Komkommer wordt wereldwijd in grote volumes verhandeld. Ook Nederland komkommerland speelt hier een grote rol in. Ons kikkerlandje exporteert jaarlijks $533 miljoen en staat daarmee op plaats 3 van de grootste exporteurs ter wereld.
Door de koele en regenachtige zomer was er aan het begin van de zomer minder product voorradig. Dit zorgde in juli voor hogere prijzen, aldus handelsgeluiden. Inmiddels zijn de prijzen weer gestabiliseerd. De kwaliteit van de Nederlandse komkommer is goed en daarom gaat de voorkeur ook uit naar product van dichtbij.
Spanje is wereldwijd de grootste exporteur van komkommer ($744 miljoen op jaarbasis). Ook Mexico exporteert grote volumes ($644 miljoen). Canada staat op plaats 4 van grote exporteurs met $332 miljoen op jaarbasis.
Gezonde groenten
China produceert wereldwijd de meeste komkommers en heeft 80% van het areaal in handen. In 2019 produceerde het Aziatische land 70 miljoen ton komkommers. Sinds dit voorjaar liggen supermarktschappen in Shanghai vol met lokaal geproduceerde Nederlandse tomaten en komkommers. Het Nederlandse bedrijf FoodVentures, heeft hier in maart van dit jaar 15 hectare kassen geplaatst voor de productie van onder andere komkommers.
De reden is dat de Chinese consument steeds meer behoefte heeft aan gezonde groenten. Het probleem is dat dit in de Chinese miljoenensteden om enorme aantallen consumenten gaat en de lokale productie dat niet aankan. Na China is Turkije de grootste komkommerproducent (1.9 miljoen komkommers), maar deze aantallen zijn te verwaarlozen met de Chinese productie.
VS grootste importeur
De Verenigde Staten importeert de grootste volumes komkommers ($ 958 miljoen), gevolgd door Duitsland ($696 miljoen) en Engeland ($232 miljoen). Nederland speelt ook een aardig deuntje mee qua komkommer import en importeert $117 miljoen.