Shutterstock

Analyse Tomaat

Tomatenhandel loopt lekker door

25 Augustus 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De handel in tros- en losse tomaat loopt deze zomer lekker door. Een van de redenen hiervan is het lagere aanbod van tomaten uit Spanje en Marokko, waar de weersomstandigheden tegenvielen door de koude zomer. 'Het wordt niet uit onze handen getrokken, maar de prijzen zijn wel erg hoog voor deze tijd van het jaar', aldus een handelaar. Vorig jaar zomer had corona nog een negatief effect op de tomatenprijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het tomatenareaal van losse tomaat gedaald is in Europa, is ook een van de redenen voor de prijsstijging. Daarnaast nemen verwerkers en de horeca ook meer product af doordat de coronamaatregelen versoepeld zijn. Veel tomatentelers in Europa kampen met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) waardoor er lagere volumes op de markt terechtkomen. Aangetaste vruchten krijgen gele of bruine vlekken. Ze zijn nog eetbaar maar niet meer verkoopbaar, en planten sterven af.

Spanjaarden eten veel tomaten
Circa 90% van de Nederlandse tomatenoogst wordt verkocht in het buitenland. De top 5 buitenlandse afzetlanden zijn: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en Italië. Er zijn verschillen in het belang van tomaten in het aankooppatroon van groenten. In Spanje neemt tomaat bijna een kwart in van de totale groente-aankoop. In Duitsland gaat het om ruim 15%, terwijl in Nederland slechts 10% van de gekochte groenten uit tomaten bestaan.

Mexico exporteert veel tomaten
Mexico is wereldwijd de grootste exporteur van tomaat met $2,6 miljard op jaarbasis. De volumes uit dit Zuid-Amerikaanse land blijven stijgen. Na Mexico volgt Nederland met $1,9 miljard. Gevolgd door het Iberisch Schiereiland, dat jaarlijks $1 miljard tomaten exporteert. Canada komt op plaats 4, met $459 miljoen op jaarbasis.

Nederlandse tomaat gewild in China
De Chinese consument krijgt meer interesse in groenten en fruit. Consumenten worden bewuster om gezond en duurzaam te eten, en daardoor stijgt de import van het Nederlandse product. Ook corona heeft hier een positieve impuls gehad. De lokaal geteelde groenten en fruit uit China zijn van mindere kwaliteit, en Nederland krijgt het label 'premium' van de Chinezen. Ook speelt een rol dat onze tomaten lang houdbaar zijn, waardoor ze extra gewild zijn. China is een van de grootste tomatenproducenten wereldwijd, maar het imago van zijn productie is nog niet zo geweldig, waardoor Europese productie (en bij tomaat Nederlandse) in trek blijft. Chinese tomaten gaan voornamelijk naar Maleisië. Chinezen zijn door corona minder uit eten gegaan, waardoor ze de supermarkt vaker bezoeken. Hier profiteert de Hollandse tomaat ook van. Die gaan voornamelijk naar Maleisië. Sommige handelsbedrijven uit Nederland overwegen om een productie op te zetten in China, omdat de lijnen hierdoor korter kunnen worden.

VS importeert veel
De Verenigde Staten importeren de grootste volumes tomaten ($2,9 miljard), gevolgd door Duitsland met $1,5 miljard op jaarbasis. Daarna volgt Engeland ($622 miljoen) en Nederland ($335 miljoen).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden