Thee is, na water, wereldwijd de meest geconsumeerde drank. De verwachting is dat consumenten dit jaar gemiddeld bijna één kilo thee per persoon gebruiken. Daarbij gaat het om zwarte thee, groene thee en mate. De theemarkt groeit tot 2025 jaarlijks met 8,2%.
De theeconsumptie zit wereldwijd dus nog altijd in de lift. Daar moet echter wel een kanttekening bij geplaatst worden. Want wat is thee? We kennen zwarte thee, earl grey, groene thee, rooibos, en tal van fruitsoorten en kruidenmelanges. En wie op een terrasje zit te nippen aan heet water met wat schijfjes gember of takjes munt, drinkt volgens de menukaart ook thee. Kortom, de theemarkt is een complexe.
Het is direct ook een van de redenen dat er geen internationale termijnmarkt voor thee bestaat. Dit in tegenstelling tot andere grondstoffen, waaronder koffie. Thee kent zoveel variatie in mengsels en beschikbaarheid, dat het lastig is er gestandaardiseerde contracten voor te maken. Bovendien is de productie van thee erg voorspelbaar. De theeplant is goed weersbestendig, waardoor er aan de aanbodszijde zelden grote druk op de theemarkt ontstaat.
Theeprijs in Kenia omhoog
De theemarkt kent wel informele termijnmarkten. Dat is onder meer het geval in Kenia, na China en India de grootste producent van thee. Kenia produceert zo'n 473.000 ton thee per jaar. De prijs voor orange pekoe-thee uit Kenia – een handelsmerk voor zwarte thee – staat volgens de benchmark van Trading Economics momenteel op $3,61 per kilo.
Sinds het begin van 2021 is de prijs 26% gestegen naar nu het hoogste niveau in bijna vier jaar tijd. Op het laagste punt afgelopen jaar werd een prijs van $2,55 per kilo genoteerd. Marktanalisten verwachten dat de theeprijs komend jaar gaat oplopen naar $4,10 per kilo. Een prijsniveau dat in 2012 voor het laatst werd genoteerd. Overigens is de gemiddelde prijs van alle theesoorten in Afrika minder hoog. Die stond half augustus volgens Africa Tea Brokers op $1,96 per kilo.
China is de grootmacht
Hoewel Kenia een toonaangevende producent is van thee, en ontwikkelaar van veel robuuste variëteiten, zijn China en India zoals gezegd de grootmachten. De twee landen zijn samen goed voor ongeveer 60% van de mondiale theeproductie. Van de 6 miljoen ton thee wereldwijd vindt ongeveer 2,4 miljoen ton zijn oorsprong in China. De Chinese theeplantages brengen onder meer veel groene thee voort. India staat als theeproducent op een stevige tweede plaats met een productie van bijna 1,3 miljoen thee. In tegenstelling tot China is India echter een veel minder grote exporteur.
De consumptie van thee verschilt sterk van land tot land. Landen als China, Marokko, het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben bijvoorbeeld een hele sterke theetraditie. In Nederland is dat veel minder aan de orde, maar ook hier drinken we relatief veel thee, gemiddeld zo'n 0,9 kilo per jaar. Dat komt overeen met het wereldwijde gemiddelde. Marktanalisten verwachten dat de wereldwijde theemarkt komende jaren steeds 8,2% groeit.
Bijna drie koppen per dag in Nederland
Ook in Nederland zit de theeconsumptie in de lift. Uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek van 2020 blijkt dat 73% van de Nederlands minstens één keer per week thee drinkt, tegenover 71% in 2018. Vooral meer mannen zijn thee gaan drinken: 66% in 2020 tegenover 61% in 2018. Gemiddeld drinken we in Nederland 2,9 koppen thee per dag. Klassieke zwarte thee blijft daarbij favoriet, gevolgd door groene thee, vruchtenthee, kruidenthee en rooibos.