De notering voor rijst staat nog altijd boven het niveau van voor de coronapandemie. Het feit dat de productie jaar op jaar toeneemt tot recordniveaus, lijkt daar niets aan te kunnen veranderen. Dat melden analisten van de University of Kansas. Hoe komt dat? En wat zijn de verwachtingen voor de rijstmarkt de komende tien jaar?
De coronapandemie zorgde in het tweede kwartaal van 2020 voor een piek in de wereldwijde rijstprijzen. Dat blijkt uit een recent gepresenteerd rapport van de University of Arkansas. Sindsdien zijn de prijzen voor rijst op een hoog niveau blijven staan, al is dat niveau nog altijd niet zo hoog als bij de veevoergrondstoffen (denk aan tarwe, maïs en soja). Wel is het prijsniveau duidelijk hoger dan analisten in eerste instantie hadden verwacht, vooral met het oog op de ruime rijstvoorraden wereldwijd en de recordproductie die afgelopen jaar behaald is (496 miljoen ton). Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een oogst van maar liefst 503 miljoen ton.
Op dit moment komt de CBoT-notering voor rijst uit op $0,132. Halverwege juni was dat nog $0,123 en rond de maanden maart en april schommelde de notering rond de $0,130. "De rijstprijzen zijn in sommige toonaangevende landen afgelopen periode iets gestegen. Dat is opvallend, omdat andere grondstoffen een daling lieten zien", staat in het rapport. Maïs is bijvoorbeeld gezakt naar $5,49 en tarwe naar $7,18. Volgens de analisten komt de hoge rijstprijs onder meer doordat grote exporterende landen (waaronder Vietnam, India en Myanmar) de export afgelopen maanden verminderd hebben, om zo de binnenlandse aanvoer veilig te stellen gedurende de coronacrisis.
Vooruitzicht voor komende tien jaar
Kortom: ondanks de hoge voorraden van rijst, in tegenstelling tot de andere grondstoffen, ligt de prijs nog steeds boven het niveau van voor de coronacrisis. Voor de komende tien jaar is de verwachting van de analisten dat de productie groter zal zijn dan de vraag naar rijst. "De rijstconsumptie zal alleen stijgen, omdat de wereldbevolking groeit. Per hoofd van de bevolking verwachten we een stagnatie in de consumptie." Vooral in Japan, Zuid-Korea en Brazilië wordt een daling in de consumptie verwacht. Ook in het areaal wordt een kleine afname voorzien. Dat de productie dan toch stijgt, komt volgens de analisten door productieverbeteringen en efficiëntie.
Verwacht wordt dat de rijstprijzen over tien jaar wel in reële termen zijn afgenomen, vooral als gevolg van inflatie en de stijgende voorraden. Al wordt tegelijkertijd ook verwacht dat de wereldwijde rijsthandel – door de veranderingen in productie en consumptie – naar een nieuw record wordt geduwd. "De rijstexport zal daarbij wel geconcentreerd blijven tot de vijf grootste exporteurs, met India bovenaan de lijst." Afgelopen jaar realiseerde dat land een export van 12,9 miljoen ton (45,8% van het totaal). Op de volgende vier plekken volgen: Thailand (12,7%), Pakistan (9,4%), de Verenigde Staten (7,3%) en China (4,1%). De Europese import van rijst stijgt al jaren en kwam afgelopen jaar uit op 3,5 miljoen ton (+10,5%). Wel is een verschuiving zichtbaar van witte rijst naar bruine rijst.