Shutterstock

Analyse Uien

Chinese uienmarkt raakt overspoeld

24 September 2021 - Kimberly Bakker

De Chinese uienexport is over de eerste zeven maanden van het jaar met ruim 21% gedaald. De hoge verzendkosten en de problemen in het aanbod van containers zorgen ervoor dat de winstmarges voor uienhandelaren en -exporteurs fors lager uitkomen dan afgelopen jaar. De handelaren die hun uien niet verkopen, slaan ze op of overspoelen de binnenlandse markt ermee. Daardoor gaan de Chinese uienprijzen steeds verder omlaag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China exporteerde vorig jaar 881.000 ton uien, ter waarde van $495.000. Daarmee was het in termen van exportwaarde de op één na grootste exporteur wereldwijd. Over de afgelopen vijf jaar werd een groeipercentage genoteerd van 4,3%. De belangrijkste afnemers? Vietnam, Japan, Hongkong, Maleisië en Rusland. Doorgaans trekt de uienexport elk jaar in juni aan, tot november. Over de eerste zeven maanden van dit jaar komt het exportvolume echter fors lager uit. Met een niveau van 325.153 ton is een min van 21,6% zichtbaar. In juli van dit jaar exporteerde het land 59.700 ton verse uien, ter waarde van $41,5 miljoen. Dat is een min van bijna 4% met de maand ervoor. Hoe zit dat?

Terughoudende uienhandelaren
De huidige prijs voor een zeecontainer is een van de redenen dat de export is gestagneerd. Volgens het Drewry Maritime Consultancy zijn de prijzen van zeecontainers in China over het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. De containervrachttarieven zijn jaar-op-jaar gemiddeld met maar liefst 351% gestegen. Inmiddels kost een 40-voet container van Shanghai naar Rotterdam $14.294 en van Shanghai naar New York komt de prijs zelfs uit op $16.138. Naast de hoge verzendkosten, hadden veel havens ook een tekort aan lege zeecontainers. Daardoor verliep de distributie over het algemeen zeer moeizaam.

Door de hoge verzendkosten nam de winstmarge bij Chinese uienhandelaren af, waardoor zij terughoudend zijn geworden met het op de markt brengen van hun product. Deze partijen stroomden afgelopen periode langzaamaan de binnenlandse markt op. Met dalende uienprijzen tot gevolg. Over de afgelopen zes maanden zijn de prijzen gedaald van $0,36 per kilo naar $0,26 per kilo. Een daling van 24%. En het einde lijkt nog niet in zicht. Met de oogst in zicht komen er nog meer uien de binnenlandse markt op.

Op zoek naar balans in vraag en aanbod
Uientelers en -handelaren in China wachten nerveus af wat er op de wereldmarkt gebeurt. Vooral kijkende naar de onbalans in de vraag en aanbod van zeecontainers. Alleen dan kunnen de exportvolumes weer toenemen. Want, met een beperkte bewaarcapaciteit in China en de uitdagende weersomstandigheden is de kans groot dat de uien in de bewaring bederven als ze voor lange tijd bewaard moeten worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden