De verwachting is dat Rusland dit jaar ruim 10% meer suiker produceert dan vorig jaar. De groei van het suikerbietenareaal en de verwachte hogere suikeropbrengst zijn redenen voor de optimisme in het land. Gaan de Russen een grotere rol spelen in de wereldwijde suikermarkt?
Volgens het Instituut voor Agrarische Marktstudies (IKAR) kan de Russische suikeropbrengst dit seizoen uitkomen op 5,8 miljoen ton. Een flinke stijging met de 5,25 miljoen ton van vorig jaar. Daarbij moet wel gemeld worden dat de opbrengst vorig jaar lager was door de tegenvallende bietenopbrengst. Met name het zuiden van Rusland had te maken met droogteproblemen in de zomer. De recordproductie van 2019 – volgens schattingen 7,2 miljoen ton suiker – werd daardoor lang niet gehaald.
Areaalgroei van 9%
Rusland is in areaal veruit de grootste suikerbietenproducent ter wereld. Gevolgd door de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. De opbrengst per hectare in Rusland is over de afgelopen jaren flink toegenomen, maar ligt nog altijd relatief laag. IKAR meldt tegenover Agroinvesti dat de Russische telers dit jaar 9% meer suikerbieten hebben ingezaaid. Dat zou betekenen dat het areaal groeit tot boven de één miljoen hectare. Het afgelopen jaar kromp het areaal met 19% tot 927.000 hectare.
Met het huidige areaal suikerbieten zit Rusland weer op het niveau van zes jaar geleden. Afgelopen jaren was er sprake van areaalkrimp als gevolg van een overproductie suiker. De voorraden die met de overproductie werden opgebouwd, waren groot genoeg om het gat tussen de productie en de binnenlandse consumptie te dichten.
Russen willen meer exporteren
Nu de suikerproductie naar verwachting met ruim 10% stijgt, zal Rusland ongetwijfeld werk maken van de ambitie om meer suiker te exporteren. De export vanuit Rusland is vandaag de dag relatief klein en beperkt zich tot traditionele afzetmarkten die per spoor en over de weg bereikbaar zijn. Dat zijn landen als Armenië, Wit-Rusland, Georgië, Kirgizië en Kazachstan, Afghanistan, Mongolië en Noord-Korea. Centraal-Azië wordt door de Russen als potentiële groeimarkt gezien.
De suikerexport van Rusland is dus nog beperkt, maar dat kan veranderen. Qua productiviteit heeft het land afgelopen jaren flinke stappen gezet. De suikerindustrie is er in geslaagd om de opbrengst uit suikerbieten sinds 1997 bijna te vervijfvoudigen. IKAR verwacht dat die ontwikkeling doorzet en dat Rusland ieder jaar meer suiker gaat produceren, mits het groeiseizoen de suikerbietenproductie niet in de weg zit.