Shutterstock

Analyse Haver

Haver naar hoogtepunt, houdt stijging vast?

15 Oktober 2021 - Redactie Foodbusiness

Haver is in trek onder consumenten. Door de grote vraag is de CME-notering van het product deze week naar een hoogtepunt gestegen. Een prijs die maar liefst 234% hoger ligt dan voor de coronacrisis. Toch is de vraag of deze stijging door kan zetten. Haver ondervindt hinder van producten als quinoa, bruine rijst en boekweit. Wat zijn de verwachtingen?

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde productie van haver bedroeg twee jaar terug ongeveer 23 miljoen ton. Rusland is nog altijd, met een aandeel van 20%, de grootste speler op deze markt. En hoewel de vraag stijgt, is het Europese areaal de afgelopen vijf jaar nagenoeg stabiel gebleven, rond 2,52 miljoen hectare. Een van de landen waar deze teelt wel sterk steeg, is Duitsland: +37% tot 180.000 hectare. Dat zegt overigens niets over de opbrengst, want die is in dezelfde periode juist toegenomen. Het vijfjarig gemiddelde in de EU-27 komt uit op 7,19 miljoen ton. En dat stijgt komend seizoen waarschijnlijk naar 7,8 miljoen ton.

Maar voor overproductie hoeft men niet te vrezen. De afzet is goed. Haver is immers het snelst groeiende segment én het belangrijkste ingrediënt voor plantaardige varianten van melk. Dat analyseerde ABN Amro in maart van dit jaar. En voor komende vier jaar wordt een groei van 5,4% verwacht. Die groei komt grotendeels voort uit de wens van de consument om gezonder te eten, en dan vooral om het ontbijt te verbeteren. De consumptie van havergranola is wereldwijd niet voor niets gestegen. Dat blijkt onder meer uit het rapport 'State of the Industry Almanac' van Grocery Headquarters. Daarin is de verkoop van 'Nature Valley' leidend. Dat bedrijf noteert een marktwaarde van meer dan $225,5 miljoen. 

Markt heeft flink geprofiteerd
De markt heeft flink geprofiteerd van die groeiende vraag. Dat blijkt uit de notering voor haver van CME Group. In vijf jaar is de notering ruimschoots verdubbeld. Halverwege 2016 kwam de notering uit op $12,16 per kilo, terwijl de CME-notering voor haver aan de start van dit jaar op $21 tot $22 per kilo stond. Nog eens zes maanden later, aan het begin van de maand juli, is dit zelfs al iets meer dan $24 per kilo geworden. 

Maar, daar hield de groei niet op. Er werd zelfs naar de volgende versnelling geschakeld. Op vrijdag 3 september sloot de notering op $33 per kilo en op dinsdag 12 oktober werd een nieuw hoogtepunt bereikt. Het gaat om een prijs van maar liefst $43,82 per kilo. Dat is ongeveer 234% meer dan in de periode voor de coronacrisis.

De koers voor haver noteert het hoogste niveau in heel lange tijd, zeker sinds begin 2015.

Daling in de pijplijn?
Toch is de vraag of die stijging nog heel veel door kan zetten. Er ontstaat een hogere beschikbaarheid van het product. Daarnaast lijdt haver onder concurrentie van producten als quinoa, boekwit, bruine rijst en cornflakes. En is het voor telers een uitdaging om de teelt uit te breiden. Dit vanwege de problemen met het vinden van geschikte grond én een goed klimaat. Hoe rendabel de teelt is en welke marge je kunt behalen, is afhankelijk van de regio waarin je teelt. Kortom: het is in dit opzicht niet vreemd dat de markt 14 oktober weer even een stapje terug deed. De notering op de CME daalde met $3,12 naar $40,70 per kilo. 

Tegelijkertijd kwam deze week ook het nieuws naar buiten dat havervelden in Noord-Amerika getroffen zijn door droogte. Wat de reden voor de stijging op 12 oktober was. In Canada, de tweede grootste producten ter wereld, en de Verenigde Staten worden zelfs de kleinste oogsten in minimaal elf jaar verwacht. De verwachting vanuit analisten is dat dit op termijn gevolgen heeft voor de productie van de eerdergenoemde populaire ontbijtsnacks, zoals mueslirepen en havermout. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan lijkt het onvermijdelijk dat de haverprijs toch weer een nieuwe stap naar boven zet.

Deze week deed de notering voor haver toch weer een stapje terug, niet geheel onverwachts.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden