Shutterstock

Inside Aardappelen

China gaat zelf flink meer frites produceren

15 Oktober 2021 - Redactie Foodbusiness

Fritesfabrikanten in China schroeven de productie dit seizoen flink op. Daarmee anticiperen zij niet alleen op de groeiende vraag, maar ook op de lagere import afgelopen jaar als gevolg van de internationale logistieke verstoringen. Het vraagt wel om meer aanvoer van fritesaardappelen uit het buitenland, aangezien Chinese areaal is gekrompen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China gaat in seizoen 2021/2022 ongeveer 420.000 ton frites produceren, voorspelt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Daarmee zou de productie met 20% stijgen. Het betekent ook dat de productie afgelopen jaar al een stuk hoger lag dan de voorspellingen aan het begin van het seizoen. Voor 2020/2021 werd namelijk uitgegaan van 330.000 ton frites, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Import daalt stevig
Volgens het USDA kwam de productie afgelopen seizoen uiteindelijk uit op zo'n 350.000 ton frites. Fritesproducenten in China breidden hun productiecapaciteit uit, onder andere om de dalende import op te vangen. Door logistieke problemen – vooral vanwege de beperkte beschikbaarheid van containers – werd er in 2020/2021 nog geen 77.000 ton geïmporteerd. Gemiddeld was dat de afgelopen vijf jaar 140.000 ton.

Omdat de logistieke verstoringen langzaam oplossen, is de verwachting dat de Chinese fritesimport in 2021/2022 licht stijgt naar 86.000 ton. Uit het USDA-rapport blijkt dat de kans groot is dat China niet terugkeert naar het oude importniveau. Dit vanwege uitbreiding in de binnenlandse industrie. Onder meer Aviko en Lamb Weston verstevigen hun positie in China. De laatstgenoemde wil in 2024 een nieuwe fabriek openen met een capaciteit van 113.000 ton frites per jaar.

Markt blijft gematigd groeien
De fritesmarkt in China en omringende landen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Fabrikanten spelen in op die ontwikkeling. Zij verwachten dat de vraag naar frites in de komende tien jaar gematigd zal blijven groeien. De aanhoudende verstedelijking, het toenemende aantal fastfoodrestaurants en de ontwikkeling van bezorgservices zorgen voor een stijgende fritesconsumptie.

Als China zelf meer frites gaat produceren en minder gaat importeren, dan merken de Verenigde Staten dat als eerste. Het land is, met een aandeel van 45%, de belangrijkste fritesexporteur voor China. Andere grote leveranciers zijn Turkije, Nederland, België en Argentinië. De fritesexport vanuit de EU-5 naar China lag in de eerste helft van dit jaar fors lager dan in dezelfde periode voorgaande jaren.

Areaal China krimpt
Wel liggen er kansen voor de export van fritesaardappelen naar China. Uit hetzelfde rapport van het USDA blijkt namelijk dat de Chinese binnenlandse productie van aardappelen in 2021/2022 op 94 miljoen ton wordt geraamd. Dat is een daling van 5% ten opzichte van de geschatte 99 miljoen ton in het voorgaande seizoen. Belangrijkste oorzaak is de krimp van het areaal. Boeren hebben aardappelen gepoot vanwege de lage prijzen. In de eerste helft van 2021 zouden fritesaardappelen 25% minder opbrengen dan in dezelfde periode van 2020. Daarentegen doet maïs het erg goed, een reden voor veel telers om het bouwplan daar op aan te passen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden