Shutterstock

Analyse Olie

Oliemarkt profiteert van grote vraag

26 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijs voor Brent-olie beweegt nog steeds naar boven. Deels komt dit door de hoge prijs voor gas en deels door het feit dat de vraag naar olie op het moment relatief groot is (ten opzichte van het aanbod). Een prijs voor Brent-olie van $85 per vat is vandaag de dag niet zo vreemd meer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 22 oktober sloot de koers van Brent-olie op $85,29 per vat. Daarmee is de prijs in een week tijd met bijna $1 per vat gestegen. Over de richting die de prijs verder kiest, zijn de meningen verdeeld. Voorzichtige analisten voorzien dat de bovenkant van de prijs nu even in zicht komt. Zij zien, met de oplopende inflatie en stijgende voorraden aan benzine en diesel, de eerste haarscheurtjes in het economisch herstel ontstaan.

Deze analisten verwachten tegelijkertijd dat - binnen de OPEC+ - met name Rusland zich sterk gaat maken voor het opvoeren van de productie. Dit om de prijs niet verder te laten stijgen en te voorkomen dat de vraag afneemt. Ook zijn de zorgen over het coronavirus nog niet verdwenen. In meerdere landen loopt het aantal besmettingen weer  op en de eerste lockdowns (in Letland en Moskou) zijn inmiddels al afgekondigd.

Of is prijsrally nog niet voorbij?
Andere analisten zijn juist van mening dat de prijsrally nog niet over is. De voorraden destillaten mogen dan wel groeien, zij wijzen op een slinkende voorraad van ruwe olie. Daarnaast heeft de OPEC+ over het afgelopen jaar niet veel tussentijdse noodmaatregelen genomen. Oftewel: er zijn weinig aanpassingen gedaan in de productiequota. Dat heeft goed uitgepakt, dus waarom zouden ze daar nu vanaf wijken? Deze analisten zijn eveneens van mening dat $80 per vat voorlopig de harde bodem in de markt is en dat er flink wat ruimte naar boven is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden