Shutterstock

Analyse Koffie

Robusta-notering naar hoogste niveau in jaren

27 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

Koffiebonen worden alsmaar duurder. Robusta noteert op de Intercontinental Exchange inmiddels op het hoogste niveau in zeker vier jaar en Arabica staat zelfs op het hoogste niveau in tien jaar. De krappe voorraad op de wereldmarkt speelt hier de grootste rol in. Maar ook de problemen in de logistieke keten maken het niet gemakkelijk voor producenten, exporteurs en handelaren.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor Robusta-koffie, dat voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van instant coffee, is deze week naar het hoogste niveau in jaren gestegen. Dinsdag 26 oktober sloot de koers op de Intercontinental Exchange (ICE) op $2,33 per kilo. Omgerekend is dat €2,00 per kilo. Het is een stijging van iets meer dan 10% met een week eerder. Toen kwam de notering nog uit op $2,11 per kilo, ofwel €1,81 per kilo. De prijs stijgt al sinds eind mei van dit jaar, voornamelijk als gevolg van een beperkt aanbod. Vandaag de dag halen kopers zelfs Robusta-bonen uit de magazijnen om zo alsnog hun voorraad aan te kunnen vullen.

Dat krappe aanbod komt voornamelijk door slechte weersomstandigheden in de cruciale groeiperiode van de gewassen. In Vietnam, de grootste producent van Robusta-koffiebonen, is de schade aan de planten hierdoor groot. Ook de chaos in de logistieke sector speelt een grote rol in de stijgende notering. Zo is er een tekort aan zeecontainers, waardoor een groot deel van de bonen niet geëxporteerd kan worden. Een ander probleem is de huidige opleving van het coronavirus in Vietnam. Hierdoor zijn diverse havens alweer gesloten. Die hoge kosten werken nu door naar de grote jongens in de voedingsindustrie, want bijvoorbeeld Nestlé heeft al gemeld de consumentenprijs voor koffie te gaan verhogen.

Robusta noteert op het hoogste niveau in jaren.

Arabica blijft ook ongekend duur
Niet alleen de notering van Robusta-koffiebonen houdt de koers omhoog vast, ook Arabica-bonen zijn duurder geworden. Op de Intercontinental Exchange sloot de koers dinsdag 26 oktober op $4,59 per kilo. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €3,95 per kilo. Precies een week eerder sloot de notering op $4,50 per kilo (ongeveer €3,88 per kilo), wat resulteert in een stijging van 2% over de afgelopen week. Inmiddels is koffie in tien jaar tijd niet zo duur geweest. Op 12 oktober werd zelfs $4,70 per kilo genoteerd (€4,05 per kilo). Een 'all time record'.

Dat de koffienotering vandaag de dag zo hoog staat, klinkt veel koffieboeren als muziek in de oren. Toch is wel de vraag in hoeverre zij hiervan profiteren. Dat stellen ze bij Fairtrade Original. "Niet alleen is onduidelijk hoeveel marge bij hen terechtkomt, ook vragen we ons af hoelang deze hoge prijzen aan gaan houden. Door de grille markt is het voor veel koffieboeren lastig om te investeren", aldus Lotje Kaak, de Sourcing & Development Manager van Fairtrade Original. Duidelijk is wel dat op korte termijn geen ineenstorting van de prijs verwacht hoeft te worden. Zowel in Robusta als Arabica niet. Daarvoor is het wereldwijde tekort té groot.

De prijs voor Arabica-koffiebonen beweegt nog altijd naar boven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden