Shutterstock

Analyse Uien

Nederland profiteert van chaos in Indiase uienmarkt

28 Oktober 2021 - Redactie Foodbusiness

Terwijl de stemming op de Nederlandse uienmarkt als prijshoudend wordt beschreven, is op de Indiase uienmarkt chaos ontstaan. De prijs voor uien is in dat land in een maand tijd meer dan verdubbeld. De reden? Overvloedige neerslag in belangrijke teeltgebieden. In sommige regio’s is tot wel 268% meer regen gevallen dan normaal is voor de maand september.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na recordprijzen voor onder andere bakolie en suiker, krijgt de Indiase consument nu te maken met dure uien.  En dat is toch wel een essentieel ingrediënt voor veel gerechten in de lokale keuken, zo meldt persbureau Reuters. De overvloedige regen van de afgelopen tijd – tot wel 268% meer dan normaal in september – heeft een negatief effect op de opbrengst van zomeruien en zorgt tegelijkertijd voor vertraging bij het zaaien van de winteruien. Als gevolg hiervan is de groothandelsprijs verdubbeld naar 33.400 Indiase roepie per ton. In euro's is dat zo'n €383 per ton. Lokale handelaren verwachten dat deze prijs tot half januari aanhoudt. Pas dan komt er nieuwe oogst op de markt.

Dat vooruitzicht – van een hoge prijs tot half januari - dwingt de Indiase overheid er nu toe om belastingmaatregelen te treffen. Zo wordt gehoopt de prijsstijgingen van diverse levensmiddelen te beteugelen. Uien zijn immers een politiek gevoelige grondstof in het Aziatische land. Extreme prijspieken hebben in het verleden al meer dan eens bijgedragen aan de val van de regering. De handelaren verwachten daarom dat de regering met exportbeperkingen komt, om de rust op de binnenlandse markt terug te brengen. Dat gebeurde ook in de afgelopen twee seizoenen.

Nederlandse markt is rustig
India is 's werelds grootste uienexporteur. De hoge prijzen en mogelijke exportbeperkingen hebben dan ook grote gevolgen van de belangrijke afnemers: Bangladesh, Nepal, Maleisië en Sri Lanka. Die landen zijn al uitgeweken naar andere leveranciers. Ook in de Nederlandse exportcijfers is dat terug te zien. Sri Lanka importeerde tot en met week 38 namelijk al 695 ton uien uit Nederland. Een jaar eerder kwam de import niet verder dan 520 ton. Voor Maleisië staat de teller vandaag de dag op 7.350 ton, wat bijna 2.900 ton meer is dan vorig seizoen. Over de Nederlandse uienexport valt sowieso niet te klagen. De cijfers lopen voor op recordjaar 2020.

De stemming onder Nederlandse uienhandelaren is dan ook rustig. Dit terwijl telers het gevoel hebben dat er meer in het vat zit. De mix van die twee zorgt voor een prijshoudende stemming. Ook komende tijd wordt weinig verandering verwacht in dat sentiment. Het aanbod en de vraag zijn goed op elkaar afgestemd. Wat de hoge opbrengst van komend jaar gaat doen met de markt, is nog koffiedik kijken. Voor zijn er in elk geval weinig problemen voorzien.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden