Het contrast is groot: daar waar de zuivelprijzen (op basis van koemelk) sinds de zomervakantie hard zijn opgelopen, is het op de markt van geitenzuivel een oase van rust. De markt is in balans.
Insiders in de markt spreken van een rustige, zelfs ietwat saaie, markt. De kalme stemming duurt ondertussen al maanden. Vraag en aanbod zijn bijna exact afgepast op elkaar. Dit komt doordat ketenregisseurs de touwtjes strak in handen hebben. 'Eerst de afzet regelen en dan komt pas de productie', zo is het motto in de vraaggestuurde markt, die in Nederland met ruim 550 geitenhouders redelijk goed te overzien is.
De melkprijzen die de geitenhouders ontvangen, bewegen al maanden op niveaus nabij €65 per 100 kilo. Met dergelijke prijzen kunnen zij doorgaans goed uit de voeten, al zijn de stijgende voer- en energiekosten merkbaar, zo waarschuwde accountantsbureau Abab recent nog. Toch valt momenteel op veel geitenmelkbedrijven nog een prima marge te maken.
Kentering in markt?
Hoewel de prijzen van geitenzuivelfabricaten stabiel bewegen, ligt een prijsdaling eerder in het verschiet dan een stijging. Traders laten weten dat er redelijk veel geitenkaas beschikbaar is, doordat in de voorbije maanden veel melk tot kaas is verwerkt. Datzelfde geldt voor de (baby)melkpoeders, waar de afzetmogelijkheden in China wat onder druk staan. Toch ligt een kentering - in de vorm van grote prijsdalingen - niet direct in het verschiet. Het meest waarschijnlijk is dat het stabiele marktsentiment aanhoudt.