De pluimveesector werd deze week opgeschrikt door een uitbraak van vogelgriep op een leghennenbedrijf in Zeewolde (Flevoland). Hoewel de uitbraak niet uit de lucht kwam vallen, zorgt het toch voor een schokgolf in de sector. De impact op de eiermarkt lijkt vooralsnog gering.
Door de uitbraak van vogelgriep hangt de Nederlandse pluimveehouderij, naast een landelijke ophokplicht voor uitloopbedrijven, exportbeperkingen boven het hoofd. Dit omdat een vogelgriepuitbraak gemeld moet worden bij gezondheidsorganisatie WHO. Met name voor de export van pluimveevlees is zo'n exportbeperking ingrijpend, omdat die sector sterk afhankelijk is van de afzet naar de Aziatische markt. Van concrete exortbans is overigens nog niets bekend.
Voor eiermarkt is bovenstaande minder ingrijpend. Ongeveer 95% van de export blijft binnen de Europese Unie. Het leeuwendeel van de eieren uit ons land gaat richting Duitsland. Door de uitbraak in Zeewolde ligt verder besmettingsgevaar op de loer. Alhoewel een uitbraak in deze tijd van het jaar altijd mogelijk is, komt deze dit jaar erg vroeg en daarmee toch nog onverwacht. Het winterseizoen - waarin het besmettingsgevaar groter is - moet immers nog beginnen.
Uitlooppremie in rook op
Voor de eiermarkt is de uitbraak waarschijnlijk geen spelbreker. Insiders in de markt denken niet dat het marktverstorend gaat werken. Daarvoor is de impact van één uitbraak te klein. De landelijk ophokplicht is wel ingrijpend voor pluimveehouders die participeren in uitloopconcepten. Zij zien hun meerprijs nu vervliegen. En gezien het winterseizoen nog moet beginnen, dreigt het voor hen een lange winter te worden.
Na een lastige periode lieten de prijzen in de afgelopen weken juist weer een krachtig herstel zien, die voor pluimveehouders meer dan welkom is. Dit omdat zij tegen torenhoge voerkosten aanhikken. De Amsterdamse index (scharrel bruin categorie m) is ondertussen opgeklommen tot €7,85 per 100 eieren.
Ondertoon blijft goed
Ook eind oktober is de ondertoon op de eiermarkt nog altijd goed, al lijkt de rek nu wel uit de prijzen. Er is veel vraag naar industrie-eieren en dat heeft de onderkant van de markt omhoog getrokken. Handelaren voorzien dat de markt komende weken stabiel blijft. Op de achtergrond dreigt wel het gevaar van het coronavirus dat in Nederland en omliggende landen opnieuw oplaait. Vooralsnog hangen lockdowns niet in de lucht, al zinspelen overheden wel op maatregelen. Dit zorgt er mede voor dat de eiermarkt voorlopig even uitgeplust lijkt.