Shutterstock

Analyse Cacao

Cacao zakt terug naar normaal niveau

9 November 2021 - Kimberly Bakker

De vraag naar cacaoproducten valt wereldwijd tegen. Dit terwijl het aanbod groot is. Althans, een groot aanbod wordt verwacht. De oogstomstandigheden bij de twee grootste producenten, Ghana en Ivoorkust, zijn immers goed. Het heeft effect op de cacaonotering op de Intercontinental Exchange. Die is namelijk teruggezakt naar het niveau van half juli.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cacao is wederom goedkoper geworden. Afgelopen week zakte de prijs terug naar het niveau van begin augustus: £1.686 per ton, oftewel €1.983 per ton. Daar hield de weg omlaag niet op. Inmiddels staat de notering namelijk op het niveau van half juli. Maandag 8 november sloot de Intercontinental Exchange (ICE) voor cacao op £1.640 per ton. Omgerekend naar euro's, bij de huidige wisselkoers, gaat het om een bedrag van €1.919 per ton. Het betekent dat de prijs in één week met ongeveer 2,8% is gedaald. Over de afgelopen maand is een daling zichtbaar van circa 15%.

Kijken we naar de cacaonotering van de afgelopen jaren, dan kan je zeggen dat de prijs zich nu weer op een 'normaal' niveau bevindt. In november vorig jaar kwam de prijs op een vergelijkbaar niveau uit, namelijk op £1.624 per ton. In september 2019 werd een prijs van £1.690 per ton als dieptepunt aangetikt. Een dieptepunt is het overigens nu niet. Die werd in juli al behaald, met een notering op £1.558 per ton. Wel kunnen we concluderen dat een prijsniveau als deze elk seizoen wel een keer behaald wordt.

Onbalans in de markt
De reden voor de scherpe prijsdaling van de afgelopen weken is de onbalans in de markt. In Ivoorkust en Ghana zijn de oogstomstandigheden nog steeds goed tot zeer goed te noemen, waardoor er wederom een grote oogst verwacht wordt. The International Cocoa Organization (ICCO) meldde eerder al uit te gaan van een oogst van 2,22 miljoen ton voor Ivoorkust. Een niveau dat ongeveer 19% boven het tienjarig gemiddelde ligt. In Ghana wordt gerekend met een cacao-opbrengst van 1,04 miljoen ton.

Dat het aanbod groot is, komt ook tot uiting in de exportcijfers van Ivoorkust. In seizoen 2020/2021, dat van oktober tot en met september loopt, is 3,4% meer cacaobonen geëxporteerd. De uitvoer van cacaopoeder, boter en chocolade steeg met 2%. In heel oktober lager de aanvoer in de Ivoriaanse havens zelfs 9,8% boven het niveau van een jaar eerder. Het is een van de redenen dat Ivoorkust de verkoop van exportcontracten voor seizoen 2021/2022 stop heeft gezet. De gehele verwachte productie is verkocht.

De vraag is wel of dat product uiteindelijk ook allemaal verkocht wordt, want de vraag naar cacaoproducten valt wereldwijd behoorlijk tegen. Als die vraag niet aantrekt, dan zal de prijs komende weken nog verder dalen. En dan is niet uitgesloten dat het dieptepunt van juli vorig jaar - £1.455 per ton – aangetikt wordt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden