De markt voor rijst bevindt zich nog altijd in rustig vaarwater. De grondstof lijkt 'immuun' te zijn voor de grondstoffenrally die zichtbaar is bij de andere agrarische commodities. Waar komt de prijs op uit? En wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?
De CBoT-notering voor rijst in Chicago noteert deze week op een redelijk stabiel niveau. Op woensdag 10 november sloot de koers op 13,76 cents per cwt (ongeveer 45,3 kilo). Donderdag 11 november staat de notering op 13,97 cents per cwt. Het is een lichte stijging ten opzichte van de week hiervoor (+2,9%). De prijzen van alle soorten rijst uit de Vietnamese Mekong Delta laten stabilisatie of een lichte stijging zien. Handelaren bereiden zich wel voor op een stijging van de binnenlandse vraag.
De All Rice Price Index van de Food and Agriculture Organization toont een stijging van 1,2%, ten opzichte van september. Daarmee is de prijs met 7,9% gedaald, en lijkt de 'piek' lijkt er vanaf te zijn. In de belangrijke segmenten zijn de exportprijzen in oktober licht gestegen, wat veroorzaakt wordt door de iets tegenvallende oogsten in Azië. De prijzen van 'Japonica'- en 'Aroma'-rijst zijn gestegen als gevolg van een verlaagde productie van Basmati-rijst in India en Vietnam.
Schade aan de percelen
Aangezien de Indiase roepie verzwakt is, ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zijn de rijstquota afgelopen weken naar het laagste niveau van het jaar gedaald. In Thailand viel de oogst lager uit door overstromingen als gevolg van de tropische storm 'Dianmu' eind september. Dit heeft flink wat schade veroorzaakt aan de percelen. Kortom: allemaal oorzaken waardoor de prijs de komende weken waarschijnlijk stabiel blijft.
Uit cijfers van marktbureau IndexBox blijkt dat de wereldwijde rijstomzet afgelopen jaar $361 miljard bedroeg. Het is een stijging van 4,5% met het jaar ervoor. De rijstconsumptie bedroeg vorig jaar 767 miljoen ton. Dit was een kleine stijging ten opzichte van 2019, waarin 762 miljoen ton rijst werd geconsumeerd. De landen met de hoogste rijstconsumptie zijn te vinden in Azië: Myanmar, Vietnam en Bangladesh. De grootste stijging in consumptie vond afgelopen jaren plaats in Bangladesh.