Duitsland is een van de grootste producenten van spelt in de Europese Unie. Over het afgelopen verkoopseizoen werd bijna 310.000 ton spelt gemalen, waarvan 242.000 ton speltmeel werd geproduceerd. Dat is een stijging van 60.000 ton in vergelijking tot het voorgaande seizoen, zo blijkt uit cijfers van het Federaal Informatiecentrum Landbouw.
Spelt wint bij onze oosterburen nog steeds aan populariteit als grondstof voor de productie van brood. Ter vergelijking: in verkoopseizoen 2018/2019 werd 172.000 ton speltmeel gemalen. Inmiddels is dat dus 242.000 ton. Het aandeel van speltbrood in de totale broodafzet in Duitsland is in drie jaar gestegen naar 3,4%. Van al het geproduceerde maalgraan blijft spelt echter een niche, het overgrote deel bestaat uit broodgraan. Het merendeel van de speeltproductie komt voor rekening van akkerbouwers uit de Schwäbische Alb, in het zuidwesten van Duitsland.
Met de 'dinkelbroodcultuur' - zoals de Duitsers spelt noemen - speelt het land in op de trend van slowfood. Daarbij moet de traditionele keuken en het oorspronkelijke gebruik van gewassen in een bepaalde regio worden behouden. Duits brood wordt voornamelijk samengesteld uit volle granen, als spelt, rogge en gierst. Tarwe daarentegen wordt minder verwerkt in het Duitse brood. Het aantal maalderijen neemt wel jaarlijks iets af, maar dat lijkt de speltproductie tot nu toe niet te hinderen.
Niet meeliften op de tarweprijs
Huub Diederen, teler en peller in Limburg, geeft aan dat de prijs voor spelt momenteel lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. "We liften helaas niet mee op de hoge tarweprijs. De markt is lastig te overzien, waardoor ik de exacte oorzaak niet weet. Het kan zijn dat er meer aanbod komt vanuit Duitsland en België, en dat daardoor de prijs lager ligt. In Nederland blijft spelt echt een niche. Ik denk dat we een normaal jaar tegemoet gaan qua prijsvorming."