Shutterstock

Analyse Koffie

Koffieprijs stijgt naar hoogste punt in negen jaar

17 November 2021 - Kimberly Bakker

De noteringen voor Robusta en Arabica zijn afgelopen week op de Intercontinental Exchange naar het hoogste niveau in negen jaar tijd gestegen. Sinds het begin van dit jaar is Arabica met 80% in prijs gestegen. Robusta werd bijna 67% duurder. Problemen in Brazilië, Colombia en Ethiopië liggen ten grondslag aan de prijsstijgingen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koffieprijzen houden ook deze week de weg naar boven vast. Op de Intercontinental Exchange (ICE) noteert Arabica zelfs op het hoogste niveau in ruim negen jaar tijd. Dinsdag 16 november sloot de koers op $4,90 per kilo. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €4,33 per kilo. Het is een stijging van bijna 8% met een week eerder. In vergelijking tot een maand geleden ligt de prijs nu ongeveer 9,3% hoger. Sinds het begin van dit jaar is de notering voor Arabica-koffiebonen met zo'n 80% gestegen.

Ook de notering voor Robusta is wederom gestegen. Dinsdag 16 november sloot de koers op de Intercontinental Exchange op $2,27 per kilo. Omgerekend is dat €2,00 per kilo. In een week tijd is een stijging zichtbaar van ongeveer 2%. Een week geleden – op maandag 8 november – stond de notering namelijk nog op $2,21 per kilo. Over de afgelopen maand is een plus zichtbaar van circa 7% en sinds het begin van het jaar is de prijs voor Robusta-koffiebonen met 66,9% toegenomen.

Problemen stapelen zich op
Er zijn veel verschillende redenen voor de stijgende koffieprijzen. Hetgeen dat het zwaarst weegt op de prijs van Arabica-koffiebonen is de verwachte lage oogst in Brazilië. 's Werelds grootste producent kampte afgelopen jaar met extreme droogte en vorst, waardoor veel van de koffieplantages zijn beschadigd. De voorraden in het land zijn daardoor afgelopen weken gedaald tot het laagste niveau sinds maart. Die reserves kunnen volgend seizoen nog niet aangevuld worden, omdat de oogst – met het oog op de tweejaarlijkse koffiecyclus – komende jaren ondermaats zal presteren. Bovendien is de Braziliaanse munt steviger geworden, wat ook effect heeft op de prijs.

Colombia, eveneens een grote producent van Arabica-koffiebonen, heeft tegelijkertijd te maken met overvloedige regenval. De oogstverwachtingen zijn hierdoor recentelijk naar beneden bijgesteld. Ten derde speelt Ethiopië de laatste tijd ook een grotere rol in de ontwikkeling van de koffienotering. Het land is de op twee na grootste producent van Arabica-koffiebonen. Door de huidige burgeroorlog in het land is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, bezorgd dat de Verenigde Staten op termijn geen koffiebonen meer uit het land kunnen importeren. Ook is er onder importeurs angst voor wanbetalingen.

Niet alleen dit soort externe problemen zijn belangrijk voor de notering. Ook het feit dat koffieboeren met steeds hogere productiekosten kampen, heeft effect. Zo gaan de prijzen voor kunstmest door het dak, zijn de brandstofprijzen zeer hoog en is arbeidsschaarste niet meer weg te denken. De leveringszekerheid komt daardoor in het geding. Sommige Zuid-Amerikaanse producenten zijn hun contracten al niet nagekomen, wat de financiële stress voor bedrijven met een tekort aan voorraden vergroot. Tel hier dan ook nog de hoge vrachtkosten en het gebrek aan containers bij op en de chaos is compleet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden