Shutterstock

Achtergrond Uien

Duitse horeca heeft minder interesse in uien

23 November 2021 - Kimberly Bakker

Insiders melden dat horecabedrijven in Duitsland minder interesse tonen in uien. Het is een gevolg van de nieuwe coronamaatregelen in het land. Handelaren hopen dat de vraag verschuift naar de retail, al is dat nog niet te zien in cijfers. In Nederland wordt gene mindering in de vraag gezien. Wel kruipen de prijzen voor de mindere en de goede kwaliteit uien naar elkaar toe.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het coronavirus laait op. Niet alleen in Nederland, maar in heel de Europese Unie. Daarom zijn recent in diverse landen extra maatregelen afgekondigd. Eén daarvan is een gedeeltelijke of volledige sluiting van de horeca. Bij onze oosterburen, in Duitsland, zorgt het ervoor dat de vraag naar uien vanuit de horecasector weer afneemt. De hoop van handelaren is dat de vraag naar uien vanuit de retail tegelijkertijd aantrekt. Een verschuiving die tijdens de eerste lockdowns in heel Europa werd gezien.  Volgens analisten is die beweging op dit moment nog niet zichtbaar. De aankopen van uien onder Duitse huishoudens liggen nog op het gebruikelijke seizoensniveau.

Overigens lijden de prijzen voor uien nog niet onder de bovenstaande ontwikkeling. In Duitsland zijn de noteringen voor gesorteerde uien afgelopen week stabiel gebleven. Op de binnenlandse markt wordt ongeveer €16 per 100 kilo, geleverd in big bags, betaald voor gele uien. Voor rode uien komt de notering uit op gemiddeld €30 per 100 kilo, geleverd in big bags. Wel neemt de vraag naar hoge kwaliteit toe, melden analisten.

Nederlandse markt
Op de Nederlandse uienmarkt is afgelopen week zichtbaar geworden dat de prijs voor uien van goede kwaliteit en uien van mindere kwaliteit dichter bij elkaar komt te liggen. De prijzen voor de zogenaamde 'probleempartijen', oftewel de industrie-uien, liggen rond de €6 tot €7 per 100 kilo. Dit terwijl gangbare uien over de toonbank gaan voor €10 per 100 kilo. Dat prijsverschil zit 'm grotendeel in 'vraag en aanbod'. Met de feestdagen in het vooruitzicht is Polen goed aan de markt. Veel restaurants hebben de behoefte aan geschild product. Coronabeperkingen zouden nog geen invloed hebben op de exportcijfers.

Tegelijkertijd zijn de Nederlandse handelaren afwachtend; er vinden weinig transacties plaats. Verwerkers leunen achterover en kijken of het aanbod zich aandient. De berichtgeving van het Centraal Bureau voor de Statistiek over een groot aanbod, is daar de aanleiding voor. En hoewel de export goed loopt, wordt ingeschat dat verwerkers gemiddeld op 85% van hun kunnen aan het draaien zijn. De beursnoteringen in Goed, Middenmeer en Emmeloord zijn daarom afgelopen week iets gedaald. Voor gele zaaiuien wordt €9,50 tot €11,50 per 100 kilo betaald. Rode uien noteren zo'n €23,50 per 100 kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden